Izveštaj EP: Srbija u grupi zemalja s malim riizikom od pretnji po mir
11.09.2020 Beograd

Izveštaj EP: Srbija u grupi zemalja s malim riizikom od pretnji po mir

Izveštaj EP: Srbija u grupi zemalja s malim riizikom od pretnji po mir Foto: Novi Magazin/SA
Srbija je na 34. mestu ovogodišnjeg "Normandijskog indeksa" koji ocenjuje nivo pretnji po mir, bezbednost i demokratiju u svetu - pokazao je novi izveštaj Istraživačke službe Evropskog parlamenta (EPRS).

U poređenju sa 2019. godinom, rezultati "Normandijskog indeksa" 2020. ukazuju na "blago smanjenje pretnji po mir i bezbednost u svetu".

"Normandijski indeks" koji je ove godine pripremljen tek drugi put, razlikuje se od drugih  po tome što je prilagođen pristupu i delovanju EU u oblasti mira i bezbednosti.

Krirerijumi "Normandijskog indeksa" su: klimatske promene, sajber-bezbednost, demokratski procesi, ekonomske krize, zavisnost u energetici, "fragilnost države", kriminal, dezinformacije, terorizam, nasilni konflikti,  naoružanje.

U izveštaju "Mapiranje pretnji po mir i demokratiju u svetu" najbolje plasirane zemlje su Norveška, Australija i Švajcarska, kao i godinu dana ranije.

Evropska unija (27 članica) tretirana je kao celina među 136 zemalja obuhvaćenih indeksom i nalazi se na 11. mestu sa 7,54, pri čemu indeks 10 znači da nema rizika a nula ukazuje na veliku pretnju po mir.

Svetski prosek indeksa je 5,64 poena.

Srbija je na istom mestu kao 2019, sa indeksom 6,5, u grupi zemalja s malim rizikom od pretnji po mir.

Od zemalja s Balkana, Crna Gora je na 28. mestu, a Albanija deli 30. s još tri zemlje.  

U grupi zemalja s malim rizikom je i Severna Makedonija, na 42. mestu svetske liste, dok je Bosna i Hercegovina (BiH) među državama sa umerenim rizikom, na 74. mestu.

Međutim, BiH, Albanija i Crna Gora su u grupi onih koji su najviši napredovali u odnosu na prethodnu godinu - BiH se popela za 12 mesta, a Albanija i Crna Gora za po devet.

Severna Makedonija se međutim ove godine, u odnosu na 2019, spustila za deset mesta.

Istovremeno su na listi najviše pali Šri Lanka, za 19 mesta, i Nikaragva i Brazil, za po 15.

Velika Britanija je na 17. mestu liste, SAD su 48, Kina 89, Rusija 107. a Turska 122.

Na dnu liste je Centralnoafrička Republika, a među najslabije plasiranim su i Irak, Avganistan, Pakistan, Čad, Jemen.

Izveštaj sadrži i studije slučaja za 40 zemalja, ali među njima nije Srbija.

Predgovor za izveštaj napisao je predsednik Evropskog parlamenta, David Sasoli, koji je istakao da nas je 2020, verovatno više nego ijedna godina poslednjih decenija, podsetila da "bezbednost ne treba da uzimamo zdravo za gotovo" i da pretnje po bezbednost i demokratiju mogu da budu u različitim oblicima.

"I pre pandemije u nekim delovima sveta mir, bezbednost i stabilnost nisu bili deo svakodnevnog života. Klimatske promene, terorizam, sajber-napadi, trgovina oružjem za masovno uništenje, siromaštvo i prekogranični kriminal, samo su neki od faktora koji ruše mir", naveo je Sasoli.

Sasoli je istakao da je unapređenje mira i međunarodne bezbednosti temelj spoljne politike EU i dodao da je "Evropski parlament posvećen ponovnom aktiviranju multilateralizma za razvoj, bezbednost i mir".

EPRS je "Normandijski indeks" pripremio s međunarodnim "Institutom za ekonomiku i mir" (IEP) iz Sidneja.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side