20.09.2019 Beograd

Izvedena taktička vežba rečnih jedinica Srbije i Mađarske

Izvedena taktička vežba rečnih jedinica Srbije i Mađarske Foto: Beta / Ministarstvo odbrane
Multinacionalna taktička vežba sa bojevim gađanjem, sa tematikom zaštite rečnog saobraćaja, pod nazivom "Gvozdeni mačak 2019" ("Iron cat 2019") izvedena je danas u okviru bilateralne vojne saradnje pripadnici Rečne flotile Vojske Srbije i Prvog puka za razminiranje Oružanih snaga Mađarske, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

U saopštenju je navedeno da su kroz sedam vežbovnih sekvenci zajedničkog angažovanja prikazani rad ronilaca i pontonira prilikom vađenja potonulog automobila iz reke, protivminska dejstva u pronalaženju, deaktiviranju i uništavanju postavljenih podvodnih mina, protivbrodska dejstva i razne varijante borbe protiv terorističkih grupa na vodi.

Brigadni general i glavni inspektor za Kopnenu vojsku Oružanih snaga Mađarske Atila Takač kazao je da je ta vežba važna za vojnike, jer "mi u Mađarskoj nemamo priliku da vršimo bojeva gađanja na vodi".

"Ovogodišnja vežba je pokazala da je zajednička saradnja na nivou grupe brodova, uz izvođenje bojevih gađanja kao najvišeg izazova, zaista jedinstveni nivo naše saradnje", naglasio je Takač.

Navodi se da je na vežbi bilo angažovano 90 pripadnika Rečne flotile, 29 pripadnika Prvog puka za razminiranje Oružanih snaga Mađarske i više plovnih objekata sa jedne i druge strane, kojom je rukovodio kapetan korvete Dalibor Tasić.

Za najbolje strelce proglašeni su mlađi vodnik Nemanja Ugren i desetar Janoš Pocok, kojima su brigadni generali Takač i Nasković uručili značke odličnog strelca.

Prva zajednička vežba Rečne flotile i Prvog puka za razminiranje Oružanih snaga Mađarske pod nazivom "Iron cat", izvedena je 2011. godine na poligonu kod Titela, na reci Tisi, a sledeće godine u Varpaloti, na Dunavu u Mađarskoj.

Narednih godina vežba se naizmenično održava u Srbiji i Mađarskoj, a ovo je deveta zajednička vežba pripadnika rečnih jedinica dve vojske.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Belex eng
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side