Izjašnjavanje građana o trošenju dela budžeta: Šabac održao lekciju iz demokratije
11.12.2019 Šabac

Izjašnjavanje građana o trošenju dela budžeta: Šabac održao lekciju iz demokratije

Izjašnjavanje građana o trošenju dela budžeta: Šabac održao lekciju iz demokratije
U nedelju 8. decembra Šapčani su direktno odlučivali o tome kako će biti potrošeno 214 miliona dinara budžetskog novca prikupljenog na ime poreza na imovinu

I samom gradonačelniku Šapca Nebojši Zelenoviću u nedelju 8. decembra bilo je neobično. Izašao je na svoje biračko mesto da glasa, ali na listićima nije bilo ni političara ni političkih stranaka. Glasao je, zajedno s komšijama i porodicom, za projekte u koje može da bude investiran novac od poreza na imovinu. Ni projekte za te glasačke listiće nisu predlagali političari u ovom gradu već građani – svako za svoju mesnu zajednicu, u skladu sa stvarnim potrebama njihovog komšiluka.

Šabački političari u ovom procesu uradili su samo jedno – doneli su odluku, i to na Skupštini grada, da moć odlučivanja o trošenju novca od poreza na imovinu prebace u ruke građana.

 

POBEDIO ŽIVOT: U šabačkim selima već dve godine ovakva praksa živi i meštani na ove neobične izbore već izlaze po navici, kao i na redove lokalne ili parlamentarne. U pojedinim selima zabeležena je izlaznost veća od 60 odsto. Kako i ne bi, kada u svom selu već imaju dokaz ove direktne demokratije. Ono što su na prvom glasanju izabrali, Gradska uprava je do sledećeg izjašnjavanja već izgradila.

Tako je na dvadesetak kilometara od Šapca, u selu Zminjak, novcem od poreza na imovinu izgrađena fiskulturna sala za njihovu osnovnu školu. U nešto bližem Tabanoviću ozidana je crkva, u jednom selu meštani su odlučili da izgrade zdravstvenu ambulantu, a bilo je i predloga da se kopa dubinski bunar za celo mesto ili da se kupi zajednička vaga za merenje voća i povrća.

U nedelju su se prvi put na ovakvo glasanje uputili i stanovnici šabačkih gradskih naselja. Dan je bio maglovit, ali građanima je bilo kristalno jasno da su oni jedini u Srbiji koji imaju pravo da umesto političara odlučuju o budućnosti svog grada.

Dragica Vasić iz gradske Mesne zajednice “Žika Popović” poranila je na glasanje.

“Za moju mesnu zajednicu i za sve građane ova odluka mnogo znači, treba da se izađe na glasanje, ipak mi nešto odlučujemo u ovom gradu”, rekla je ona nakon što je zaokružila predloge koji su njoj važni i ubacila listić u već prilično popunjenu glasačku kutiju.

Borivoj Milićević, iako član Saveta mesne zajednice koji je doskoro imao pravo da sam raspolaže kako će novac biti potrošen, odobrava ideju da sada svi građani odlučuju.

“Dobra je ideja da se uključi širi krug ljudi, sada ima više predloga i ono što se uradi, dobija na značaju”, poručio on.

Društvene mreže bile su usijane od komentara, jedni su navijali da pobedi izgradnja otvorenog bazena, drugi su bili za asfaltiranje, trotoare, kanalizaciju.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović ističe da je pobedio život jer su teme u gradu postale stvarne potrebe građana, a ne visoka politika, i na taj način je probuđena energija, a građani su shvatili da imaju moć da nešto promene i da je njihov glas važan.

 

SUŠTINSKI VAŽAN KORAK: Onog trenutka kada građani dobiju priliku da neposredno odlučuju o svom novcu, menja se istorijski tok u kojem naše društvo funkcioniše, građani se oslobađaju i dobijaju priliku da menjaju svoj život. To je važna poruka iz našeg grada. Ja verujem da je ovo put kojim će krenuti cela Srbija, optimističan je Zelenović.

Kako je naglasio, prirodno je da odziv građana nije bio preveliki, imajući u vidu da je proces prvi put sproveden u gradu, ali da je suštinski učinjen značajan korak i da je siguran da će u tom pravcu krenuti čitava država.

“Veliki smo posao uradili na buđenju našeg grada, ali i cele zemlje. Svaki početak je težak i naš prvi naredni zadatak je da nastavimo da obaveštavamo građane o sprovođenju i značaju postupka direktnog odlučivanja”, objasnio je gradonačelnik Šapca.

Šabac je jedini grad u Srbiji u kojem na vlasti nije Srpska napredna stranka. Kao opoziciona stranka, kritikovali su čitav ovaj proces, uveravajući građane da o novcu koji Šabac od poreza na imovinu vraća mesnim zajednicama treba da odlučuju članovi saveta mesnih zajednica.

U svojoj borbi za decentralizaciju moći, Šabac je imao niz poteškoća, najviše zbog toga što celokupni srpski sistem ne poznaje mogućnost da građani odlučuju. Ovakva praksa nije ni u jednom zakonu ni propisu, a Grad Šabac je hteo da institucionalno zaštiti ovo pravo Šapčana kako bi ono bilo na snazi i ako se odnos političkih snaga u gradu promeni.

Jedna od poteškoća bila je kako informisati građane i poslati pozive za glasanje kada birački spisak zbog zaštite podataka o ličnosti ne sme da se koristi u ove svrhe. Gradska uprava morala je prvo da anketira sve građane žele li da učestvuju i jesu li saglasni da njihove podatke koriste kako bi ih informisali, što je na 100.000 građana koji imaju pravo glasa iscrpan posao, ali ipak se prijavilo više od 60 odsto građana.

 

POČELE PRIPREME ZA NOVO ODLUČIVANJE: Do naredne godine, kada će građani odlučivati o novoj sumi koja je prikupljena od poreza na imovinu u njihovom mestu, ima dovoljno vremena da se svi prijave i da budu dobro informisani. Grad će već na sledećoj sednici Skupštine predložiti koji sadrži finansiranje projekata koji su izglasani u nedelju, a očekivanja su da će već na proleće početi njihova realizacija.

“Već smo ušli u novi proces u kojem je glavni zadatak da naše građane informišemo i pripremimo novo direktno odlučivanje naredne godine.Činjenica je da je tamo gde se proces odlučivanja dešava već treći put, prosečna izlaznost 60 odsto. Verujem da će, kada ova praksa bude zaživela u gradu, učešće i izlaznost građana biti daleko veći. Tome će doprineti i mladi programeri angažovani na izradi aplikacije za elektronsko prijavljivanje i glasanje”, najavio je gradonačelnik Šapca.

U nedelju su u Šapcu pobedile stvarne potrebe građana i narodna volja. A zanimljivo je i to da su u najudaljenijim šabačkim selima među pobedničkim predlozima rekonstrukcije domova kulture. U prilog tome da kultura i demokratska svet građana uvek idu jedno uz drugo, govori i podsećanje da Šabac čak sedam odsto iz gradskog budžeta izdvaja za kulturu, a ovu politiku opisuje kao “nasušnu potrebu građana”.

 


 

autor: NM izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side