Izetbegović tvrdi da Nikolić vređa Bošnjake
01.06.2012 | 18:00h ► 19:00h Sarajevo

Izetbegović tvrdi da Nikolić vređa Bošnjake

Izetbegović tvrdi da Nikolić vređa Bošnjake
Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović ocenio je da je uvredljiva izjava predsednika Srbije Tomislava Nikolića, data prvog dana po preuzimanju dužnosti, da u Srebrenici nije počinjen genocid nad Bošnjacima već da je u pitanju zločin pojedinaca koji treba da budu kažnjeni.

Izetbegović je rekao da je takva izjava "neistinita i uvredljiva za Bošnjake, pre svih za preživele žrtve genocida u Srebrenici".

Negiranje genocida u Srebrenici, koji je utvrdio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviji, nije put saradnje i obnove poverenja, nego upravo suprotno - izvor novih nesporazuma i tenzija, navodi bošnjački član Predsedništva BiH.

"Ona baca senu i ozbiljno dovodi u pitanje verodostojnost njegove javne proevropske retorike i izjava u kojima se zalaže za korektne odnose u regionu i saradnju među državama susedima", kazao je Izetbegović.

On je dodao da "izjavama o Vukovaru kao 'srpskom gradu', kao i eksplicitnom tvrdnjom da se u Srebrenici nije dogodio genocid, Nikolić, nažalost, pokazuje da još nije spreman da se suoči sa istinom o događajima u bliskoj prošlosti".

"A upravo suočavanje srbijanskih lidera i srpske nacije sa istinom o zločinima počinjenim u BiH put je za poboljšanje odnosa i stvaranje šansi da budućnost u regionu, a pre svega u odnosima Srbije i BiH, bude bolja od loše prošlosti", naveo je Izetbegović.

Nikolić je, kako prenose sarajevski mediji, u četvrtak za TV Crne Gore rekao da "u Srebrenici nije bilo genocida već da je bio veliki zločin koji su počinili neki pripadnici srpskog naroda, koje treba pronaći, izvesti pred sud i kazniti".

Nikolić je, prema navodima sarajevskih medija, takođe rekao i da je genocid teško dokaziv na sudu.

I Inicijativa mladih za ljudska prava osudila je izjavu Nikolića kojom on, kako se navodi, negira genocid u Srebrenici.

"Nedopustivo je da predsednik države na taj način vređa žrtve genocida i njihove porodice. Inicijativa zahteva da se Nikolić izvini žrtvama genocida u Srebrenici i konačno odrekne retorike svoje prethodne stranke", piše u saopštenju.

autor: IJ izvor: Beta/Novi Magazin
Ostavi komentar (2) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 24.04.2013, 21:32h PipiDugaDevetka-Sarajevo

    Ne pišu više istoriju/povijest Srbi. Istoriju pišu nadležni sudovi u ovom slučaju.

  • 1.06.2012, 17:55h munja

    Ala podgrejavaju stanje, samo se pitam cija deca ponovno idu u rat. Drugo nista neznaju nego da bi opstali na vlasti a oni samo u talambas rata, mrznje, kao i babo im.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side