Ivo Sanader izručen Hrvatskoj
18.07.2011 Zagreb

Ivo Sanader izručen Hrvatskoj

Ivo Sanader izručen Hrvatskoj
Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader, koga hrvatsko pravosuđe tereti za korupciju, izručen je večeras Hrvatskoj i smešten je u zagrebački zatvor Remetinec.

Sanader je Hrvatskoj izručen iz Austrije, gde se u pritvoru u Salcburgu nalazio više od sedam meseci. Uz jake mere bezbednosti, bivši hrvatski premijer u Hrvatsku je stigao automobilom.

Austrijska policija najpre ga je predala slovenačkim kolegama u tunelu Karavanka između dve države, a zatim su ga slovenački policajci izručili hrvatskim na granici dve države, na Bregani. Primopredaja je trajala svega nekoliko minuta.

Ivo Sanader je po hrvatskoj poternici uhapšen u Austriji 10. decembra 2010. godine.

Protiv njega se vodi nekoliko istraga zbog zloupotrebe položaja i ovlašćenja, ali nije podignuta nijedna optužnica.

Sanader je u početku odbijao izručenje Hrvatskoj navodeći da u toj zemlji ne bi imao pravedno suđenje. Međutim, bivši premijer nedavno se predomislio i tražio da bude izručen Hrvatskoj, a njegovi advokati su najavili da će se aktivno braniti.

Ivo Sanader je jedan od osumnjičenih za izvlačenje desetina miliona kuna iz državnih firmi i ministarstava, preko marketinške firme "Fimi-media" po kojoj je afera i dobila ime. Protiv njega je hrvatsko tužilaštvo pokrenulo i istragu zbog sumnje da je tokom rata kao zamenik ministra spoljnih poslova dobio proviziju od Hypo banke od najmanje 3,5 miliona kuna (48 miliona dinara).

Takođe, protiv Sanadera je pokrenuta istraga zbog sumnje da je zajedno s vlasnikom Dioki grupe, Robertom Ježićem, oštetio državnu firmu JANAF (Jadranski naftovod) za višemilionske iznose.

Nedavno je pokrenuta istraga i zbog sumnje da je primio 10 miliona evra mita od MOL-a kako bi mađarska naftna kompanija mogla da preuzme upravljačka prava u kompaniji INA.

Očekuje se da će Ivo Sanader brzo biti izveden na saslušanje u Kancelariju za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala kako bi se izjasnio o sumnjama koje mu se stavljaju na teret.

autor: AS izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side