Italija traži prekid vatre u Libiji, NATO nastavlja napade
22.06.2011 Tripoli

Italija traži prekid vatre u Libiji, NATO nastavlja napade

Italija traži prekid vatre u Libiji, NATO nastavlja napade Sahrana civila stradalih u napadu
Italija je danas zatražila hitan prestanak svih neprijateljstava u Libiji da bi se omogućilo uspostavljanje humanitarnih koridora, što je NATO odbacio saopštivši da će nastaviti napade iz vazduha na vladine snage.

NATO je poslednjih dana kritikovan jer su njegovom greškom u napadima u Libiji ginuli i civili. Kako navodi agencija Frans pres, Italija je otvorila put ozbiljnim podelama među Evropljanima time što je zatražila prekid vatre u Libiji.

Francuska je odmah saopštila da se suprostavlja bilo kakvoj pauzi u operacijama, ocenivši da bi time moglo da se omogući libijskom vođi Moameru Gadafiju da prerasporedi snage.

"Prioritet je prekid vatre u Libiji, ali u očekivanju toga, presudno je prekinuti oružane akcije da bi se hitno omogućilo dostavljanje pomoći", rekao je italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini na sastanku ministara EU za spoljne poslove i evropska pitanja u Luksembrugu.

Fratini je rekao da bi se prekidom neprijateljstava sprečilo da se konsoliduje podela Libije na dva dela, od čega strahuje Prelazni nacionalni savet, rukovodeće telo pobunjenika.

Italijanski šef diplomatije je zatražio detaljne informacije o "dramatičnim" greškama u operacijama NATO u Libiji tokom kojih su pogođeni civili.

Alijansa je priznala da su greškom ubijeni civili tokom noćnog bombardovanja Tripolija u nedelju, kada je poginulo devet osoba, uključujući pet članova jedne porodice. NATO je i 16. juna greškom pogodio kolonu vozila pobunjenika u oblasti Brega. Alijansa je međutim saopstila da je pogođena "legitimna vojna meta" u ponedeljak u napadu u mestu Sorman, zapadno od Tripolija, gde je, prema libijskim vlastima, poginulo 15 ljudi, uključujući i troje dece.

I pored kritika NATO se izgleda sprema da uđe u novu fazu operacija u Libiji kada će ciljati kontrolne puktove na putevima koji vode do Tripolija i laka vojna vozila opremljena raketnim bacačima.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen rekao je danas da će Alijansa "nastaviti" operacije u Libiji da bi se izbeglo da izginu "još nebrojeni civili".

izvor: Beta/AFP
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side