19.02.2020 | 09:14h ► 12:55h Beograd

Srpski državljani odbili ponudu Italije, vraćaju se komercijalnim letom

Srpski državljani odbili ponudu Italije, vraćaju se komercijalnim letom Foto: Beta/AP/Eugene Hoshiko
Ministarstvo spoljnih poslova upoznalo je dvoje srpskih državljana, putnika na brodu Dajmond Prinses, sa mogućnošću evakuacije specijalnim letom koji organizuje Italija, ali su oni odlučili da se u Srbiju, nakon okončanja karantina, vrate komercijalnim letom u svom aranžmanu, izjavio je danas u Beogradu šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

"Od 12 državljana Srbije - članova posade na brodu Dajmond Prinses, petoro je i dalje u izolaciji, a dvoje njih koji su ranije testirani na korona virus dobili su potvrdu da su negativni", rekao je Dačić, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Bez obzira na to što među njima nema zaraženih korona virusom, i dalje stoji odluka uprave broda od 18. februara, da će svim članovima posade biti produžen karantin za dodatnih 14 dana pošto svi putnici napuste brod, naveo je Dačić.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja Japana, od ukupno 2.404 testiranih osoba na brodu Dajmond Prinses, do sada je registrovano 542 pozitivnih, od čega je 254 asimptomatična slučajeva.

Dačić je podsetio da je kompanija Princeš Cruises 18. februara svim putnicima na brodu distribuirala informacije o specijalnim letovima organizovanim od pojedinih država u cilju repatrijacije njihovih građana, među kojima je i Italija koja je ponudila mogućnost evakuacije naših državljana.

Tom prilikom im je skrenuta pažnja da će samo oni putnici za koje je potvrđeno da nisu zaraženi korona virusom moći da se iskrcaju, te da će svako ko je negativno testiran dobiti dokument Službe za karantin Jokohame, kojim im se dozvoljava iskrcavanje i koji sadrži rezultat poslednjeg testa.

Istovremeno, svim putnicima je naglašeno da nema garancija da ovaj dokument bude prihvaćen od strane komercijalnih avio kompanija, tako da će putnicima, koji ne budu iskoristili mogućnost evakuacije nekim od specijalnih letova, kompanija obezbediti smeštaj u posebnom hotelu do transfera na odabrani komercijalni let.

Japanski mediji prenose da se iskrcavanje prvih 500 putnika može očekivati već tokom dana, te da je okončanje iskrcavanja preostalih putnika planirano zaključno sa 21. februarom.

Ambasada Srbije u Tokiju će nastaviti da prati situaciju na brodu Dajmond Prinses, te pružati svu potrebnu podršku srpskim državljanima (kako putnicima tako i članovima posade), kao i državljaninu Crne Gore koji je takođe jedan od članova posade ovog broda, navodi se u saopštenju.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
online izdanje
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side