28.06.2018 Beograd

Istraživanje: Trećina vesti u Srbiji o EU, SAD-u i Rusiji potencijalno dezinformacije

Istraživanje: Trećina vesti u Srbiji o EU, SAD-u i Rusiji potencijalno dezinformacije Foto: Pixabay.com
Više od trećine medijskih objava u Srbiji o međunarodnim akterima, Evropskoj uniji, SAD i Rusiji su bez navedenog izvora, što je osnov za potencijalne dezinfomacije, rezultati su danas predstavljene analize medijskog izveštavanja koju je sproveo Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).


Istraživanje je sprovedeno od 14. maja do 10. juna u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Makedoniji, a obuhvata više od 5.000 medijskih objava u štampi, onlajn medijima i na televiziji.

Prema rezultatima, najviše medijskih objava bez imenovanog izvora je u Makedoniji i to 43 odsto.

Najcitiranije osobe u medijima u Srbiji su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegove izjave su u najvećem broju neutralne ili pozitivne prema EU.

Druga najcitiranija osoba u Srbiji je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a njegove izjave su pođednako pozitivne i protiv EU.


Foto: Medija centar Beograd

Programski direktor Crte Raša Nedeljkov objasnio je da je u zemljama regiona razlika u broju citiranja između prve i druge osobe mala, dok je u Srbiji "drastična" razlika u broju citiranja Vučića i Dačića.

"Mnogo više objava je sa citatima Vučića, dok se Dačić citira manje. Vučić u većini slučajeva o EU govori neutralno ili pozitivno, dok se Dačić izgleda trudi da pođednako daje pozitivne i negativne komentare o EU", kazao je Nedeljkov.

Neobični rezultati su u analizi medija u Bosni i Hercegovini, jer se kao međunarodni faktor pojavljuje Turska, što nije slučaj u ostalim zemljama regiona.

"Najcitiraniji je bošnjački član predsedništva Bakir Izetbegović čije izjave su mahom pozitivne po Tursku. Drugi najcitiraniji u BiH je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik čije izjave su većinom proruske", rekao je Nedeljkov.

Medijske objave u Srbiji su najviše pozitivne prema Rusiji, a dok se o NATO izveštava negativno. Objave o EU su većinom neutralne, pa se o pregovaranjima i otvaranju poglavlja se izveštava puko, tehnički.


Foto: prtscr ytb

Novinar Bi-Bi-Sija (BBC) u Srbiji Dejan Anastasijević rekao je da ne veruje Vladi da će uspeti uvođenjem Radne grupe protiv lažnih vesti da odredi šta je stvarno vest, a šta je lažna vest.

"Čini mi se da je (Vinston) Čerčil rekao da kad nećeš da rešiš neki problem, ti osnuj Komisiju. Čini mi se da će tako biti i sa tom Radnom grupom. Najviše verujem samoregulaciji u toj oblasti. Prvo novinari moraju da štite profesiju, pa građani, a tek onda političari", kazao je Anastasijević.

Analiza je predstavljena na međunarodnoj konferenciji "Da li gubimo bitku sa dezinformacijama" u organizaciji portala Istinomera.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side