Istraživanje Ipsosa: Bez panike, uz oprez i brigu
27.03.2020 Beograd

Istraživanje Ipsosa: Bez panike, uz oprez i brigu

Istraživanje Ipsosa: Bez panike, uz oprez i brigu Foto: Beta/Dragan Gojic
Ne postoji panika u društvu, ali vladaju oprez i umerena briga za decu i starije, prvi je zaključak drugog istraživanja Ipsosa o percepciji koronavirusa u Srbiji, realizovanog tehnikom Online community od 11. do 14. marta sa 22 učesnika.

Važno je napomenuti da je to period pre uvođenja vanrednog stanja u Srbiji i rigoroznih mera kakve su zabrana kretanja tokom većeg dela dana za sve stanovnike, apsolutna zabrana za starije od 65 godina i zatvaranje škola, uz ukidanje javnog prevoza i zatvaranje mesta okupljanja.

Činjenica da je SZO proglasila pandemiju unela je “dodatni strah jer situaciji daje zvaničan opis, i ta reč često se koristi kao opis ozbiljnosti situacije”.
Glavni strahovi učesnika nisu medicinske prirode već upravo “neizvesnost oko narednog perioda u smislu rada institucija, poslova, škola, prodavnica, granica”.

Takođe, ocena učesnika je da su država i zdravstvo “zasad pokazali odgovornost, ali i činjenica da smo imali dovoljno vremena za pripremu utiče na veća očekivanja među učesnicima”.

Uz percepciju stanovnika Kine kao izuzetno disciplinovane nacije koja uspešno suzbija epidemiju, izražena je bojazan da je Srbija po temperamentu sličnija Italijanima, te da građani neće biti dovoljno disciplinovani. Ističe se oprez, na rigoroznije mere (koje su kasnije usledile) gleda se pozitivno, a učesnici ovog ispitivanja očekuju precizno, brzo i tačno izveštavanje, ograničavanje neumerene kupovine neophodnih namirnica i sredstava higijene, kao i zaštitu i pomoć starijima.

Učesnici smatraju da su informisani o koronavirusu – 65 odsto dobro, 30 odsto veoma dobro, naspram četiri odsto “ne baš dobro”, a najviše nesuglasica izaziva samo poreklo virusa i način prelaska na čoveka. Međutim, ne plaše se za svoje zdravlje jer smatraju da bi lako preležali već za starije i decu, a izražena je bojazan zbog epidemije u zemljama u kojima radi mnogo građana Srbije, pre svega zbog broja zaraženih i eventualnog karantina pri povratku.

Učesnici iz pojedinih gradova (Niš) navode da su u početku bili ravnodušni, ali sa vestima da zaraženih ima u njihovom gradu opasnost postaje bliža i realnija, a opšte je uverenje, pre svega među učesnicima iz manjih mesta, da je opasnost najveća u Beogradu.

Istraživači navode da su informacije istraživanja prikupljene kroz sve forme komunikacije koje omogućava Online community: Live chat, Blog, Idea exchange, Markerboard i ilustruju mogućnosti i performanse modernog istraživačkog alata koji se može primeniti kako u trenutnim okolnostima i situaciji gorućih tema i pitanja, tako i u slučaju strateškog planiranja i sagledavanja standardnih tržišnih okolnosti i problema.

“U današnje vreme, kada su socijalne mreže postale mesto svakodnevnog susretanja i deljenja iskustva, Online communities sesije su za određene mnogo teme efikasniji istraživački metod od F2F fokus grupa, na koje smo navikli i od kojih znamo šta da očekujemo”, objasnila je Katarina Jakšić, ekspertkinja Ipsosa za inovacije i kvalitativnu metodologiju.

U elektronskom izdanju Novog magazina broj 465, koje je besplatno dostupno na sajtu www.novimagazin.rs, dati su rezultati prvog istraživanja Ipsosovog tima. To istraživanje obuhvatilo je u prvom talasu 1.055 ispitanika 18+ (period 21.02 – 01.03.2020) i u drugom periodu do 14. marta 824 ispitanika starija od 18 godina.

Celo istraživanje pogledajte u našoj galeriji.

autor: J.J. izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side