Istraga o dozvolama za hidroelektranu kod Užica
08.01.2014 Beograd

Istraga o dozvolama za hidroelektranu kod Užica

Istraga o dozvolama za hidroelektranu kod Užica
Ministar energetike i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović najavila je da će antikorupcijski tim tog ministarstva ispitati na koji način je kompanija koja je izgradila mini hidroelektranu na jezeru kod Užica dobila vodnu dozvolu, bez obzira na negativno mišljenje Srbijavoda.

"Tražićemo i da se pregleda sva dokumentacija i dozvole koje su izdavane za bilo koju malu hidroelektranu u Srbiji u prethodnih pet ili šest godina da do ovakvih problema ne bi došlo", rekla je Mihajlović na konferenciji za novinare u Vladi Srbije u odgovoru na pitanje da li je za problem neispravne vode u Užicu odgovorna i ta mala hidrocentrala.

Ona je naglasila da je za zagađenje vode odgovorna pre svega nelegalna i divlja gradnja, i da je uticaj imao i smanjeni nivo akumulacije jezera. Prema njenim rečima, pomenuta hidroelektrana izgubila je vodnu dozvolu još 1. aprila 2013. godine, a još je na snazi upotrebna dozvola.

Kako je objasnila, vodnu dozvolu daje Republička direkcija za vode čija je inspekcija, po isteku dozvole, naložila da se u roku od 60 dana ista pribavi, kako bi hidroelektrana mogla dalje da radi.

Mihajović je dodala da od tada nema novih informacija, osim da je vodoprivredni inspektor Opštine Užice izašao na teren 27. decembra i opet naložio da mini hidroelektrana u roku od 60 dana pribavi vodnu dozvolu.

"Ta hidroelektrana ima i status povlasćenog prizvođača koji je dobila na osnovu upotrebne dozvole", rekla je ministarka i dodala "da ne može opština da daje upotrebnu dozvolu ako su izgubili vodnu dozvolu".

Sve se to, prema njenim rečima, dešavalo u vreme mandata prethodne vlade od 2007. do 2010. godine.

"Kompanija koja je dobila vodnu dozvolu je ''Di dži tehnolodži'', a vlasnički udeo od 10 odsto ima Aleksandar Chirilović, koji je bio predsednik Saveta za energetiku Demokratske stranke, Slobodan Jovanović ima 20 dosto udela, Žarko Zečević 20 odsto, a MLH d.o.o Beograd, koji je u vlasništvu američkog državljana, ima 50 odsto vlasništva", rekla je Mihajlović.

"Mi ćemo tražiti od Opštine Užice da preispita upotrebnu dozvolu, na osnovu čega ćemo uskratiti rešenje o povlašćenom proizvođaču i tražiti nadoknadu troškova", najavila je.

Od Republičke direkcije za vode očekuje da hitno dostavi izveštaj inspektora u vezi male hidrocentrale.

autor: VM izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side