Istoričar: Rehabilitacija Nedića otvara vrata za rehabilitaciju ostalih saradnika nacista
27.01.2018 Beograd

Istoričar: Rehabilitacija Nedića otvara vrata za rehabilitaciju ostalih saradnika nacista

Istoričar: Rehabilitacija Nedića otvara vrata za rehabilitaciju ostalih saradnika nacista Foto; Wikipedia
Istoričar Darko Gavrilović izjavio je danas da će moguća sudska rehabilitacija šefa kvislinške vlade u Srbiji tokom Drugog svetskog rata, Milana Nedića otvoriti vrata za rehabilitaciju ostalih saradnika nacista u Srbiji u to doba.

"Nedić je ostao lojalan nacističkom okupatoru do kraja rata. Verovao je da Srbija treba da postane deo novog poretka koji gradi nacistička Nemačka, i bio je antisemita. Njegova rehabilitacija bi otvorila mogućnost rehabilitacije Dimitrija Ljotića, a za njim i ostalih poput, na primer, Velibora Jonića", rekao je Gavrilović u intervjuu za sajt Autonomija (www.autonomija.info).

Gavrilović je rekao da je istina je da je za vreme rata u Srbiju došlo više od 300.000 izbeglica, i to u najvećem broju iz NDH, ali je dodao i da su izbeglice primali i francuskiu kvisling, maršal Peten, kao i sam Hitler.

"Da li je zbog toga, po okončanju rata, trebalo da budu umanjene kazne nacistima, ili da se na osnovu toga pokuša opravdati njihova rehabilitacija? Odgovor je: Ne!. Prema tome, rehabilitaciji nema mesta ni kada je reč o Nediću, ni kad je reč o Ljotiću", kazao je Gavrilović.

Dodao je da se pre tridesetak godina antisemitizam probudio u Srbiji, i kritikovao je političke elite jer nisu osigurale političku klimu u kojoj bi se građani suočili s činjenicom da je među Srbima bilo onih koji su zdušno podržavali i sprovodili nacističke i fašističke ideje.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side