13.08.2017 Beograd

Ispušten amonijak iz hladnjače u Lajkovcu

Ispušten amonijak iz hladnjače u Lajkovcu
Iz lajkovačke hladnjače "Fruvela" ispušteno je oko 10 tona amonijaka iz sistema za hlađenje o trošku njenog vlasnika, a po nalogu Odeljenja za vanredne situacije u Valjevu.

Hladnjači "Fruvela" u Lajkovcu prethodno je 11. avgusta naloženo da ukloni oko 10 tona amonijaka iz sistema za hlađenje, jer je ta supstanca više dana curila na jednom od dotrajalih ventila.

Milan Mihailović iz Odeljenja za vanredne situacije u Valjevu rekao je agenciji Beta da je na taj način "sprečena eventualna tehničko-tehnološka nesreća (akcident) i ugrožavanje života i zdravlja ljudi i životne sredine u naseljenom mestu Lajkovac".

On je dodao da su veliku pomoć pružili EPS i Opština Lajkovac.

Kako saznajemo, EPS je uključio struju, koja je zbog višemesečnih dugova bila isključena, kako bi istakanje amonijaka, koje je obavila firma specijalizovana za te poslove, moglo da se obavi.

Opštinska uprava je pružila svu neophodnu pomoć u ovakvim situacijama, a angažovala je i stručnjake Zavoda za javno zdravlje iz Beograda, koji su stalnim merenjem nivoa amonijaka u vazduhu kontrolisali kvalitet životne sredine posle otkazivanja jednog ventila na dotrajalim instalacijama zbog čega je amonijak počeo da curi.

Lajkovačka hladnjača je bila deo nekadašnje Zemljoradničke zadruge Lajkovac, a posle raspada tog sistema uslovljenog dugovima svih njenih delova (mlekara, farma za tov junadi, silos za žito...), prodata je i privatizovana.

Zbog dotrajale oprema i instalacija nedavni pokušaj prodaje po zahtevu Pireus banke je propao.

Ostali su dugovi, neisplaćene plate zaposlenima za 2017. godinu, koji su, osim radnika na održavanju, ostali bez posla.

Sada će opet biti raspisan oglas za prodaju, a procene stručnjaka su da će se teško naći kupac s obzirom na zastarelu i prevaziđenu tehnologiju.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side