Islamski vernici danas proslavljaju Kurban-bajram
21.08.2018 | 10:09h ► 10:34h Beograd

Islamski vernici danas proslavljaju Kurban-bajram

Islamski vernici danas proslavljaju Kurban-bajram Foto: Beta / Milan Obradović
Islamski vernici danas počinju četvorodnevnu proslavu jednog od dva svoja najveća praznika - hadžijski Kurban-bajram (Dan žrtve).

Prvog dana praznika obavlja se bajramska molitva - Bajram-namaz.

Svi muslimanski verski praznici računaju se po mesečevoj, a ne po sunčevoj godini, a Kurban-bajram je dva meseca i 10 dana posle Ramazanskog bajrama.

Kurban-bajram se naziva i hadžijski zato što se toga dana završava glavno godišnje hodočašće u ćabi, odnosno u Meki, u Saudijskoj Arabiji, najvećem islamskom svetilištu.

Hadž je jedna od pet glavnih verskih obaveza punoletnih islamskih vernika, ukoliko mogu finansirati troškove hodočašća, ne ugrožavajući normalan život svoje porodice.

Praznik se zove Kurban-bajram jer se tada prinosi žrtva - kurban (ovca ili goveče), što znači približavanje Bogu. Prinošenje žrtve značajan je deo hadža. Taj obred vrše svi oni koji za to imaju mogućnosti. Običaj je da se meso (od kurbana) deli sirotinji, susedima i rodbini.

Biblijska i kuranska priča o žrtvi slične su, ali u Bibliji đavo iskušava Avrama da li će da žrtvuje sina Isaka, a u Kuranu iskušava Ibrahima da li će žrtvovati sina Ismaila. Predanje se završava tako što Alah zamenjuje Ismaila žrtvenom životinjom poslatom iz raja.

Reis Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović naveo je u poslanici da je Bajram prilika da se počne život u zajedništvu. ;On je kazao i da je "smisao života da čovek bude srećan", da je "samoća tuga", a da je "zajedništvo sreća".

Rijaset Islamske zajednice Srbije ove godine organizovao je odlazak na hadžiluk u Saudijsku Arabiju 415 vernika, dok je u organizaciji drugih zajednica sa područja Srbije na hadžiluk otišlo 230 vernika.


Vučić čestitao Kurban bajram

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas Kurban bajram ;reisu Islamske zajednice Srbije Seadu Nasufoviću, predsedniku Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Mevludu Dudiću i svim vernicima Islamske zajednice Srbije.

"Povodom velikog islamskog praznika Kurban-bajrama, svim vernicima Islamske zajednice Srbije i Vama lično upućujem najsrdačnije čestitke", naveo je Vučić u čestitki.

On je poželeo vernicima da praznične dane provedu u porodičnoj sreći, miru, radosti i duhovnom blagostanju.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side