16.10.2018 Beograd

Irinej: SPC nije za zamrznuti konflikt na Kosovu ali ni za priznanje svršenog čina

Irinej: SPC nije za zamrznuti konflikt na Kosovu ali ni za priznanje svršenog čina Foto: prtscr ytb
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej izjavio je da se SPC ne zalaže za "zamrznuti" konflikt na Kosovu i Metohiji ali je i dodao da SPC nije "ni za priznavanje svršenog čina postignutog nepravdom, agresijom, nasiljem, zločinima".


Irinej je za današnje "Večernje novosti" ocenio da po pitanju Kosova i Metohije, "ne treba ići na brza ili provizorna rešenja".

"Ne možemo i ne smemo dati ono što je vekovima naše, a što nikada u istoriji nije pripadalo albanskoj državi, bez obzira na to što je oteto i sada pod stranom okupacijom. To je jednodušni stav našeg Arhijerejskog sabora i velike većine naših vernika", kazao je patrijarh.

Komentarišući odluku Vaseljenske patrijaršije da će početi proces priznavanja autokefalnosti Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, Irinej je rekao da je stav SPC da treba potpuno i neizostavno poštovati vekovni crkveni poredak i svete kanone, što kako je naveo, "naša majka crkva u Carigradu, nažalost, po mišljenju ogromne većine episkopa i teologa SPC, sada ne čini".

"Mi smo za jedinstvo Crkve, slogu, odgovornost, vernost kanonskom poretku a protiv svega što deli i vodi u opasnost raskola", rekao je Irinej.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar (2) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 12.11.2018, 18:20h Pa, za šta je SPC?

    "Irinej: SPC nije za zamrznuti konflikt na Kosovu ali ni za priznanje svršenog čina"... - Па, В. Св., ЗА ШТА СТЕ ВИ? Можда - за "одмрзнути конфликт"?

  • 17.10.2018, 08:10h SPC - pomesna crkva Moskovske patrijaršije

    "Komentarišući odluku Vaseljenske patrijaršije da će početi proces priznavanja autokefalnosti Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, Irinej je rekao da je stav SPC da treba potpuno i neizostavno poštovati vekovni crkveni poredak i svete kanone..." ... - Što li onda SPC Sv.Savu proglasi za SVECA, a sebe za "svetosavsku srpsku pravoslavnu crkvu"? Sv.Sava je autokefalnost SPC "izborio" još u samom početku XIII veka, dakle - isto što i Ukrajinska Pravoslavna Crkva početkom XXI veka! (Ili je, najverovatnije, Vaš "stav" - volja Moskovske Patrijaršije, čija ste vi POMESNA CRKVA i u odnosu na koju se Vi odričete autokefalnosti SPC?).

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side