Intervju Vesna Stanojević: Jutka nije jedinstven slučaj u Srbiji
26.03.2019 Beograd

VideoIntervju Vesna Stanojević: Jutka nije jedinstven slučaj u Srbiji

Intervju Vesna Stanojević: Jutka nije jedinstven slučaj u Srbiji Foto: Novi magazin / Đurađ Šimić
Vesna Stanojević je direktorka Savetovališta za borbu protiv nasilja u porodici još od 1992. i ipak je mnogo stvari i dalje ne samo iznenađuje nego i šokira.

Podseća da su ove godine u Srbiji dve žene stradale u porodičnom nasilju, a prošle godine je ubijena je 31 žena, od kojih je samo tri tražilo pomoć neke institucije. Statistika još pokazuje da nisu samo muževi i partneri nasilnici; tokom 2018. godine dve ćerke i šest sinova ubilo je svoje majke. Statistika od koje se diže kosa na glavi, tema na koju se teško i pomišlja, a još teže o njoj glasno govori. Jedna od retkih koja je na sebe preuzela to breme je Vesna Stanojević, zahvaljujući kojoj je Srbija dobila i prve sigurne kuće za žrtve porodičnog i partnerskog nasilja, žene i decu.

 

*Problem porodičnog i partnerskog nasilja i dalje je jedan od najvećih u Srbiji.

Problem nasilja u porodici u Srbiji je oduvek postojao, ali je to bila neka tabu-tema, nije se o tome pisalo i govorilo. I danas je tabu. Nije više onako drastično kao što je bilo, ali mi i danas, bez obzira na sve, veoma teško govorimo o nasilju. To je uvek nešto o čemu se priča uzgred, u nekom međuprostoru između politike i nekih događanja, da li sportskih ili estradnih.

 

*Tvrdite da mediji nasilje u porodici prate kroz reportažu, sliku i senzacionalizam, a posle dva-tri dana sve se zaboravi.

“Nemamo preventivu niti edukaciju, ništa što bi moglo da da rezultate u neko dogledno vreme. U proteklih 10 godina 350 žena u Srbiji stradalo je u porodičnom nasilju, a sve češće žrtve su starije i nemoćne osobe.

 

*Vi ste nailazili i nailazite na sijaset teških priča, svaka od njih je drugačija, ali je osećaj koji iza njih ostaje isti – nemoć i gorčina.

Dolazile su nam žene s višestrukim povredama, u gipsu. Neko je jednu ženu pred porođajem izbacio iz stana. Dve bebe su se rodile u decembru i još su u Sigurnoj kući jer nemaju drugu podršku. Kako će izgledati život te dece?

 

*Šta vas ostavi bez teksta posle toliko iskustva s teškim traumama?

Često se pitam da li je moguće da ova žena stvarno nema baš nikoga da joj pomogne. Bolesna je, mlada je, ima karcinom i operisana je, a nema ničiju podršku, nema gde. To su priče koje vas ostave bez teksta i osetite nemoć. Nemate vi instituciju koju možete u tom trenutku da pozovete i da kažete: hajde da pomognemo ovoj ženi, ona je izuzetno težak slučaj. Sve se svodi na sigurne kuće. Ponekad se, gledajući decu u kući, pitam kakva će biti njihova budućnost, postoji li iko ko njima uopšte može da obeća neku budućnost.

 

*Proteklih nedelja pažnju javnosti privukao je slučaj koji nije direktno vezan za porodično nasilje, slučaj “Jutka”, predsednika Opštine Brus Milutina Jeličića. Čeka se sudski epilog, ali čini se da je akter nedodirljiv, a žrtva izložena.

Umesto istine i rasvetljavanja, sve se pretvara u farsu, sliku i priliku onoga kako ne treba. Marija Lukić se obraćala meni. I ne samo Marija nego sve te žene koje su bile žrtve tog Jutke, tog takozvanog predsednika opštine. Tužilaštvo u Kruševcu odbacilo je sve slučajeve sem Marijinog. Ove druge za njih ili nisu žene ili nisu žrtve. Ali taj Jutka nije jedinstven slučaj u Srbiji i postoji još mnogo takvih koje niko nije prijavio. On tako prolazi nekažnjeno, to je isto neverovatno. Ja sam očekivala da će kao predstavnik stranke koja je na vlasti odmah da bude smenjen.

Znam ja da stranka nije nadležna za smenjivanje predsednika opštine i da za to postoji procedura, ipak tom slučaju je trebalo da se posveti mnogo veći značaj nego što je dobio.

Brus je malo mesto, sredina podložna manipulacijama, svi se znaju, pa se možda iz koristi i međusobno štite. Protest podrške Jutki u kojem su učestvovale i pojedine žene šokirao je i mene, koja sam videla i čula mnogo šokantnih priča. Žene koje kažu “on je dobar domaćin i dobar muž”, a posle svega ovoga on ne može biti ni jedno ni drugo. Sud treba da da konačnu odluku. Mada nisam sigurna u objektivnost sudske odluke upravo zbog toga što je reč o maloj lokalnoj sredini. Iza svega ostaje gorak ukus jer to može da se desi bilo gde. Zato što se ženama manje veruje i njihova priča se uvek omalovaži. Uvek je žena ta koja je ‘nešto provocirala’, traži se opravdanje za njega, a s njom šta bude – biće.

 

*Podneli ste ostavku na mesto odbornice u beogradskom parlamentu, gde ste izabrani na listi “Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd”.

Odmah sam napustila Skupštinu grada, podnela ostavku jer sam bila u – sukobu interesa. Ja rukovodim Savetovalištem za nasilje u porodici i sigurnim kućama i nisam mogla u isto vreme da budem odbornica. Tražila sam tumačenje i dobila mišljenje da jesam u sukobu interesa.

Na prošloj sednici podnela sam ostavku. To je sad čisto, više nisam u Gradu, ali i dalje radim svoj posao.

 

 

Pogledajte intervju ---

autor: BM izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side