Intervju Ređina de Dominićis: Moramo misliti na produžene efekte krize
07.05.2020 Beograd

Intervju Ređina de Dominićis: Moramo misliti na produžene efekte krize

Intervju Ređina de Dominićis: Moramo misliti na produžene efekte krize Foto: UNICEF Srbija/Babić
Deca nisu lice pandemije, ali su u riziku da budu među najvećim žrtvama. Sva deca, svih uzrasta, osetila su posledice zato što nisu mogla da izlaze iz kuće, fizičkog distanciranja, što su vrtići i škole zatvorene, redovna imunizacija je u zastoju, stalno prisustvo na internetu dovodi ih u veću opasnost od izlaganja štetnim sadržajima, kaže Ređina de Dominićis, direktorka Unicefa u Srbiji.

Razgovarala: Nadežda GaćeOrganizacija UN za zaštitu dece Unicef deluje u 190 zemalja i teritorija u svetu, gde pruža pomoć deci i porodicama koje su najviše ugrožene i kojima je pomoć najpotrebnija. Ovih dana pandemije ta je pomoć ugroženima više nego neophodna. Direktorka Unicefa u Srbiji Ređina de Dominićis za Novi magazin kaže da su od samog početka zdravstvene krize angažovani da pomognu u prevenciji i zaustavljanju prenošenja virusa, kao i u smanjenju broja obolelih i preminulih. “Posebna pažnja, naravno, usmerena je na decu, adolescente i porodice sa decom iz osetljivih grupa – one koji žive u siromašnim domaćinstvima, u romskih naseljima, izbegličkim i migrantskim centrima, rezidencijalnim ustanovama i hraniteljskim porodicama. Želimo da izbegnemo situaciju da se ova kriza u sledećoj fazi pretvori u krizu prava deteta. Jer već vidimo da se javljaju ogromni izazovi u vezi sa povećanjem siromaštva dece, prekidom školovanja, porastom nasilja”, objašnjava naša sagovornica

*Šta ste sve dosad uradili?

Nabavili smo urgentnu medicinsku i zaštitnu opremu za bolnice i medicinske radnike, kao i higijenske pakete za najugroženije porodice, ustanove socijalne zaštite u kojima su smeštena deca i mladi, kao i hraniteljske porodice. Pripremili smo i kroz sve naše i komunikacione kanale partnera podelili ključne informacije o preventivnim, higijenskim i zaštitnim merama za decu, mlade i posebno ugrožene populacione grupe.

Istovremeno, blisko sarađujemo s partnerima iz vladinog i nevladinog sektora na obezbeđivanju kontinuiteta i osiguranje kvaliteta obrazovanja i usluga socijalne zaštite, a podržavamo adolescente i mlade da na inovativne načine podele poruke o javnom i mentalnom zdravlju.

Dali smo tehničku podršku patronažnim sestrama i timovima za rane intervencije kako bi u ovom kritičnom periodu nastavili rad i stigli do dece i porodica, novorođenčadi i dece sa smetnjama u razvoju. Pored toga, u partnerstvu s Ministarstvom zdravlja i Asocijacijom romskih zdravstvenih medijatorki Unicef je pružio podršku romskim zdravstvenim medijatorkama da pojačaju svoje kontakte s porodicama i pruže im informacije o prevenciji bolesti Covid-19.

Podržali smo Ministarstvo nauke, prosvete i tehnološkog razvoja u organizovanju učenja na daljinu i unapređenje tehničkih kapaciteta za snimanje nastave. Pomogli smo izradu nacionalnog plana reagovanja i okvira za praćenje predškolskog obrazovanja; izradu veb-portala sa bazom resursa za stručne saradnike kako bi se pomoglo nastavnicima u pripremi nastavnih materijala za učenje na daljinu.

Sarađujemo i s Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Fakultetom političkih nauka kroz pružanje podrške i učenje preko interneta za socijalne radnike koji se suočavaju s novim izazovima. A radimo i na tome da se pruži podrška u slučajevima kućnog okruženja sa visokim nivoom stresa koji može povećati verovatnoću nasilja u porodici i zlostavljanja, što uzrokuju dodatne psihosocijalne poteškoće kod dece, kao i u borbi s porastom nasilja na internetu.

U okviru Tima Ujedinjenih nacija u Srbiji Unicef ima vodeću ulogu u koordinaciji rada UN agencija u oblasti komunikacije o riziku, prevenciji i odgovoru na Covid-19 i učešću zajednica.

Kako bi se pomoglo adolescentima i mladima da se bolje nose sa stresom i konstruktivno koriste svoje vreme kod kuće, pokrenuli smo onlajn platformu za vršnjačko volontiranje preko koje mladi mogu sa svojim vršnjacima da razmenjuju veštine i znanje.

Takođe, Unicef pruža smernice poslodavcima u vezi s tim kako da na najbolji način podrže zaposlene roditelje i pronađu nova rešenja koja će pomoći najsiromašnijim porodicama da dobiju pristup finansijskim sredstvima koja su za njih od ključnog značaja.

Uz podršku Unicefa, na serverima Vlade je u najkraćem roku postavljena Rapidpro platforma, koja omogućuje automatizovanu dvosmernu komunikaciju sa korisnicima putem SMS-a i Vibera, s namerom da se u prvom navratu u kontekstu epidemije koronavirusa stavi u upotrebu za komunikaciju sa građanima koji su preležali Covid-19 kao potencijalnim donatorima plazme. Očekuje se da se platforma uskoro zvanično pusti u rad. Na ovaj način sve institucije sistema biće u mogućnosti da je ubuduće koriste uz podršku Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu. Razmatramo i dalju upotrebu ove platforme u zdravstvenom i drugim sistemima, uključujući i za komunikaciju između pacijenata i medicinskih timova u velikim zdravstvenim centrima, komunikaciju sa osobama koje su pod epidemiološkim nadzorom, itd.

*Jeste li imali problema prilikom organizacije dostave pomoći?

U samom početku suočili smo se sa izazovom nabavke respiratora zbog velike potražnje na svetskom tržištu, kao i rokovima za isporuku. Taj problem je, međutim, rešen. Naime, Unicef ima najveće skladište humanitarne pomoći u svetu, sa mrežom od više od 1.000 medicinskih dobavljača, tako da uprkos tome što je lanac nabavke bio veoma opterećen, uspeli smo da nabavimo ono što je najpotrebnije. Prvi respiratori već su stigli u zemlju, a sledeće sedmice će stići i ostatak kontingenta. Medicinsku opremu distribuiramo u skladu s potrebama koje definiše Ministarstvo zdravlja, koje ima evidenciju o tome gde je šta potrebno.
Higijenske pakete romskim porodicama šaljemo preko našeg partnera Crvenog krsta Srbije, a neke pakete dostavljamo i samostalno, na primer, u rezidencijalne institucije za decu i mlade.

*Sredstva koja ste izdvojili za pomoć svakako nisu mala. Ako nije tajna, kolika su?

Nije tajna. Mi smo potpuno transparentna organizacija i svi podaci o našem poslovanju, uključujući i finansije, dostupni su javnosti. U Srbiji smo dosad za odgovor na pandemiju izazvanu koronavirusom uložili više od 1,4 miliona američkih dolara zahvaljujući donacijama iz privatnog sektora i od pojedinaca. Najviše sredstava donirali su IKT sektor i bankarska industrija, a putem onlajn poziva za donacije na veb-sajtu Unicefa u Srbiji javio nam se i donirao značajan broj pojedinaca.

Američka agencija za međunarodni razvoj USAID dala nam je finansijsku podršku od 500.000 američkih dolara namenjenih prevenciji i odgovoru na Covid-19. Uz to, reprogramirali smo i određena sredstva iz redovnih programa Unicefa kako bismo podržali obrazovanje, roditeljstvo, komunikaciju i učešću zajednice.

*Šta nameravate dalje da radite, kada pandemija prođe?

Prvi talas pandemije je na izmaku i sada je veoma važno da se razmišlja o sekundarnim, produženim efektima ove krize. Deca nisu lice pandemije, ali su u riziku da budu među najvećim žrtvama. Sva deca, svih uzrasta, osetila su posledice zato što nisu mogla da izlaze iz kuće, fizičkog distanciranja, što su vrtići i škole zatvorene, redovna imunizacija je u zastoju, stalno prisustvo na internetu dovodi ih u veću opasnost od izlaganja štetnim sadržajima... Ova kriza će najviše pogoditi decu iz porodica koje žive u siromaštvu ili su blizu linije siromaštva i koje su i inače socijalno isključene i marginalizovane. Zato je Unicef već počeo pripreme da i u narednom periodu pruži pomoć Vladi da se obezbedi kontinuitet u pružanju usluga za decu i višestruko ugrožene porodice, a počeli smo i rad na obezbeđivanju humanitarne novčane pomoći najugroženijim porodicama.

Pomno pratimo situaciju. Na primer, upravo je završena anketa među 1.800 porodica sa decom o socio-ekonomskim posledicama krize. Nalazi će, verujemo, pružiti korisne uvide za oblikovanje određenih socio-ekonomskih mera u kontekstu ekonomskih izazova, jednakog, pravičnog i balansiranog pristupa merama u periodu po okončanju neposredne krize.

*Ceo intervju pročitajte besplatno OVDE

autor: IG izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side