17.03.2017 Beograd

VideoIntervju Nemanja Nenadić: Kontrola izbora nedovoljna

Intervju Nemanja Nenadić: Kontrola izbora nedovoljna Foto: Zoran Raš
Programski direktor Transparentnosti Srbije Nemanja Nenadić nema sumnje da su uslovi aktuelne predsedničke kampanje za izbore 2. aprila u Srbiji, kao i neke odluke Republičke izborne komisije i njen sastav, doprineli neravnopravnoj trci predsedničkih kandidata.

 Zbog nejasnoća koje su prošlogodišnje parlamentarne izbore dovele do granice (ne)regularnosti, TS je predlagao zakonske izmene kojima bi se izbori uredili na način koji ne ugrožava takmace, a prošlog meseca je apelovao na nadležna tela, pre svega na parlament, Agenciju za borbu protiv korupcije i javnog tužioca, da u skladu sa ingerencijama omoguće fer izbore. “U novi izborni proces ušli smo bez raščišćenih nedoumica”, kaže Nenadić za Novi magazin, uz napomenu da je u fokusu TS finansiranje stranaka i kampanje.

 

Pogledajte prvi deo intervjua --->>>

Play

 

....... To će se i sada dogoditi?

Može se dogoditi, ali moja očekivanja idu u drugom pravcu: ova kampanja je prilično kratka, tako da će biti manje vremena za trošenje novca. Drugo, verujem da su se i potencijalni učesnici u prethodnim kampanjama uverili da agresivne i mnogobrojne reklame, pre svega TV, i ne donose efekat kojem su se nadali. Može se lako dogoditi da ova kampanja bude jeftinija nego ona iz 2012. ili prošlogodišnja, ali krajnji troškovi će zavisiti od toga hoće li biti drugog izbornog kruga. Budžetsko finansiranje omogućava partijama da to prijavljuju kao jedini trošak, a u praksi nije tako. Novac se dobija na samom kraju kampanje ili posle nje, pa svi moraju unapred da obezbede finansije, a da li će to učiniti iz kredita ili uzeti “na poček”, zavisi od mogućnosti.

Mi smo imali specifičnu situaciju da je preko društvenih mreža i na Internetu kampanja počela pre kampanje i dobro je znati da je taj deo priče do raspisivanja izbora isključen iz pravila o finansiranju izborne kampanje. Agencija neće imati mogućnost da taj deo kampanje kontroliše. To je apsurdna situacija koju je trebalo promeniti i da u ove izbore uđemo sa preciznim pravilima koja su nam potrebna. Ovo je samo jedan primer, a ima koliko hoćete pitanja u sivoj zoni. U Antikorupcijskoj strategiji 2013. zapisano je da će se to menjati, postavljeni su rokovi do kraja 2014, do tih promena nije došlo, a načinjene su druge promene koje sada imamo u zakonu.

 

Pogledajte drugi deo intervjua ---->>>

Play

autor: J. Jovanović izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw