17.03.2017 Beograd

VideoIntervju Nemanja Nenadić: Kontrola izbora nedovoljna

Intervju Nemanja Nenadić: Kontrola izbora nedovoljna Foto: Zoran Raš
Programski direktor Transparentnosti Srbije Nemanja Nenadić nema sumnje da su uslovi aktuelne predsedničke kampanje za izbore 2. aprila u Srbiji, kao i neke odluke Republičke izborne komisije i njen sastav, doprineli neravnopravnoj trci predsedničkih kandidata.

 Zbog nejasnoća koje su prošlogodišnje parlamentarne izbore dovele do granice (ne)regularnosti, TS je predlagao zakonske izmene kojima bi se izbori uredili na način koji ne ugrožava takmace, a prošlog meseca je apelovao na nadležna tela, pre svega na parlament, Agenciju za borbu protiv korupcije i javnog tužioca, da u skladu sa ingerencijama omoguće fer izbore. “U novi izborni proces ušli smo bez raščišćenih nedoumica”, kaže Nenadić za Novi magazin, uz napomenu da je u fokusu TS finansiranje stranaka i kampanje.

 

Pogledajte prvi deo intervjua --->>>

Play

 

....... To će se i sada dogoditi?

Može se dogoditi, ali moja očekivanja idu u drugom pravcu: ova kampanja je prilično kratka, tako da će biti manje vremena za trošenje novca. Drugo, verujem da su se i potencijalni učesnici u prethodnim kampanjama uverili da agresivne i mnogobrojne reklame, pre svega TV, i ne donose efekat kojem su se nadali. Može se lako dogoditi da ova kampanja bude jeftinija nego ona iz 2012. ili prošlogodišnja, ali krajnji troškovi će zavisiti od toga hoće li biti drugog izbornog kruga. Budžetsko finansiranje omogućava partijama da to prijavljuju kao jedini trošak, a u praksi nije tako. Novac se dobija na samom kraju kampanje ili posle nje, pa svi moraju unapred da obezbede finansije, a da li će to učiniti iz kredita ili uzeti “na poček”, zavisi od mogućnosti.

Mi smo imali specifičnu situaciju da je preko društvenih mreža i na Internetu kampanja počela pre kampanje i dobro je znati da je taj deo priče do raspisivanja izbora isključen iz pravila o finansiranju izborne kampanje. Agencija neće imati mogućnost da taj deo kampanje kontroliše. To je apsurdna situacija koju je trebalo promeniti i da u ove izbore uđemo sa preciznim pravilima koja su nam potrebna. Ovo je samo jedan primer, a ima koliko hoćete pitanja u sivoj zoni. U Antikorupcijskoj strategiji 2013. zapisano je da će se to menjati, postavljeni su rokovi do kraja 2014, do tih promena nije došlo, a načinjene su druge promene koje sada imamo u zakonu.

 

Pogledajte drugi deo intervjua ---->>>

Play

autor: J. Jovanović izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Pašalić: Vršiću funkciju u skladu sa najboljim tradicijama srpskog prava Pašalić: Vršiću funkciju u skladu sa najboljim tradicijama srpskog prava

  Novoizabrani zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da će vršiti funkciju u skladu sa najboljim tradicijama srpskog prava i srpskog Ustava. Pašalić je novinarima u Skupštini posle polaganja zakletve rekao da su svim građanima vrata otvorena i da će moći da dođu u institiciju zaštitnika građana, budu saslušani i da će im se pomoći u skladu sa ovlašćenjima i pozitivnim propisima i Ustavom Srbije.

 • Šabić: Vlada ni jednom nije obezbedila izvršenje rešenje poverenika u 2016. Šabić: Vlada ni jednom nije obezbedila izvršenje rešenje poverenika u 2016.

  Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je danas da je poverenik od Vlade Srbiju 61 put u 2016. godini tražio da obezbedi izvršenje rešenja te institucije i da Vlada to nije uradila ni jednom.

 • Američki stručnjak za Balkan: Politika nesvrstavanja ne odgovara današnjem svetu Američki stručnjak za Balkan: Politika nesvrstavanja ne odgovara današnjem svetu

  Američki stručnjak za Balkan, bivši diplomata Džejms Huper ocenio je da je cilj nedavne posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića SAD bio da "pokaže srpskim građanima da nastoji da održi ravnotežu između Istoka i Zapada" i da "izniveliše odnose sa Zapadom" ali i dodao da "politika ravnoteže između Istoka i Zapada, nalik na nesvrstanu politiku iz vremena bivše Jugoslavije ne odgovara današnjem globalizovanom svetu"

 • Hoti: Vladu ćemo formirati sa Samoopredeljenjem Hoti: Vladu ćemo formirati sa Samoopredeljenjem

  Kandidat za premijera Demokratskog saveza Kosova (DSK), Alijanse novo Kosovo i Alternative Avdulah Hoti negirao je danas da su se predstavnici te koalicije dogovorili o formiranju Vlade sa koalicijom oko Demokratske partije Kosova (DPK) i izjavio da će novu Vladu formirati u koaliciji sa pokretom Samoopredeljenje.

 • Rusija koristi Kosovo u službi Krima Rusija koristi Kosovo u službi Krima

  Moskva nastojeći da opravda svoju intervenciju na teritoriji Ukrajine koristi političke narative oko takozvanog presedana Kosovo, posebno elemente reinterpretacije istorije, humanitarnog i etničkog faktora i reinterepretacije akcije Zapada na Balkanu, ocenjuje se u analizi Instituta za međunarodne odnose i evropske integracije Nacionalnog univerziteta političkih nauka i javne administracije u Bukureštu.

 • Poverenica Janković osudila naslovnu stranu NIN-a Poverenica Janković osudila naslovnu stranu NIN-a

  Poverenicа zа zаštitu rаvnoprаvnosti Brаnkicа Jаnković osudila je danas ilustrаciju nа nаslovnoj strаni nedeljnika NIN i ocenila dа je tаkvim postupkom ovаj list uvredio sve žrtve holokаustа, ali i grаđаne i grаđаnke Srbije.

 • Vulin najavio dolazak novih kadeta iz Angole na vojne škole u Srbiji Vulin najavio dolazak novih kadeta iz Angole na vojne škole u Srbiji

  Ministar odbrane Aleksandar Vulin najavio je danas, u razgovoru sa ambasadorom Angole Žozeom Žoaoom Manuelom, da je u planu da na školovanje na Vojnu akademiju Srbije dođe još 30 kadeta iz te zemlje, kao i 15 kadeta na Medicinski fakultet VMA.

 • Stafanović: Više od 2.500 hitnih mera za nasilje u porodici Stafanović: Više od 2.500 hitnih mera za nasilje u porodici

  Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da je od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici izrečeno ukupno 2.626 hitnih mera prema nasilnicima.

 • U Srbiji sutra veoma toplo, temperatura do 36 stepeni U Srbiji sutra veoma toplo, temperatura do 36 stepeni

  U većem delu Srbije sutra će biti sunčano i veoma toplo, ali se posle podne i uveče na severu, zapadu i jugozapadu uz lokalni razvoj oblačnosti očekuje kratkotrajna kiša ili pljuskovi s grmljavinom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

 • Gojković traži od Šabića da podnese ostavku Gojković traži od Šabića da podnese ostavku

  Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković danas je pozvala poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića da da ostavku na mesto poverenika i krene u kampanju za mesto gradonačelnika Beograda.

 • Ruski migovi do kraja godine u Srbiji Ruski migovi do kraja godine u Srbiji

  Rusija će do kraja godine isporučiti lovačke avione Mig-29 Srbiji, izjavio je danas direktor ruske Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Dmitrij Šugajev.

 • U Srbiji sutra veoma toplo, do 35 stepeni U Srbiji sutra veoma toplo, do 35 stepeni

  U većem delu Srbije sutra će biti sunčano i veoma toplo, dok se posle podne i uveče na jugozapadu i jugu uz lokalni razvoj oblačnosti očekuje kratkotrajna kiša ili pljuskovi s grmljavinom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

 • Uhapšena dvojica mladih zbog sumnje da su opljačkali i zapaili čoveka u Zemunu Uhapšena dvojica mladih zbog sumnje da su opljačkali i zapaili čoveka u Zemunu

  Policija u Beogradu uhapsila je danas M. Ć. (23) i jednog maloletnika zbog pokušaja ubistva u Zemunu.

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side