12.07.2018 Beograd

VideoIntervju Lino Veljak: Narod neodgovorno brka sebe sa zločincima

Intervju Lino Veljak: Narod neodgovorno brka sebe sa zločincima Foto: Novi magazin / Đurađ Šimić
Filozof, profesor i aktivista NVO Žene u crnom Lino Valjak urednik je knjige “J’accuse. Optužujem!” u kojoj su, u izdanju Žena i zagrebačkog centra Dokumenta, objavljene kolumne Tatjane Tagirov (1961-2017), prerano preminule izuzetne pravnice, novinarke i aktivistkinje za ljudska prava.

 “Na promociji u subotu u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu, na godišnjicu Tanjine smrti, a i na prvoj promociji tri dana ranije u Zagrebu, rekao sam da postoje tri ozbiljna razloga zbog kojih se ova knjiga morala objaviti. Ali, pre nego toga podsjetiću da je knjiga izbor iz kolumni koje je Tanja objavljivala devedesetih godina prošlog stoljeća u zagrebačkom listu Argzin, uz Feral tribjun jedini nezavisni i slobodnomisleći tjednik u Hrvatskoj, koji je veoma žestoko i principijelno podvrgavao kritici tadašnji vladajući režim Franje Tuđmana, ali jednako tako i nacionalističku paradigmu generalno. Tekstovi pod naslovom ‘Žakiz’ objavljivani su redovito kao kolumne i imali su tri centralna naglaska, prvi je bio na stanju ljudskih prava, drugi na etničkom čišćenju i svim oblicima diskriminacije i treći na stanju u pravosuđu i urušavanju pravne države, odnosu u nadomještanju vladavine prava autoritarnom državom”, kaže Valjak za Novi magazin.

 

*To je već samo po sebi preporuka, a tri razloga?

Prvo, to je dokument o jednoj iznimno hrabroj, principijelnoj i beskompromisnoj pravnici, novinarki i aktivistkinji Tanji Tagirov, njezin lik može služiti budućim generacijama kao uzor. Drugo, to je izniman dokument o onom vremenu koje u kontinuitetu sa svojim posljedicama traje i do dana današnjega; to nije samo stanje u Hrvatskoj nego u cjelokupnoj regiji u vrijeme kad su ratovi još trajali i neposredno pošto su uminuli. Ako bilo tko bude htio ozbiljno istraživati to vrijeme, ovi su mu tekstovi dragocjen izvor informacija i omogućiće stjecanje primjerene slike o tom vrijemenu. Treći razlog je što u dobrom dijelu tekstova preovladava britka pravna analiza, teorijsko-pravna i praktičko-pravna, te su dragocjen doprinos pravnoj nauci.

 

*Sve što kažete o razlozima je kao da čitamo današnje vreme, na šta je Tanja upozoravala i u godinama pre svoje prerane smrti. Kao da se ništa nije promenilo od devedesetih do danas?

Ovo je prva planirana knjiga, verujem da će Vreme naći načina, mogućnosti i inspiracije da objavi izbor iz Tanjinih tekstova pisanih u ovom mileniju koji su primarno objavljivani u Vremenu, gdje se pokazuje da ni u Srbiji ni u Hrvatskoj ni u jednom trenutku nije došlo do radikalnog diskontinuiteta, da je kontinuitet nastavljen u svim područjima života i društva, te da se to jednako odnosi na pravosuđe i stanje ljudskih prava. Naravno, uz neke modifikacije, neka napredovanja, neka nazadovanja, ali ako uzmemo u obzir kakva klima vlada i u Hrvatskoj i u Srbiji, možemo zaključiti da se ništa bitno u odnosu na devedesete nije promjenilo, sa iznimkom da nema rata, ali duh je ostao gotovo identičan, koliko god mnogi pokušavali da ga promjene i mraku koji nas je obasipao devedesetih suprotstavimo perspektivu normalnog ljudskog života.

 

*Tanja je u javnosti prepoznata pre svega kao novinarka, pa može se pretpostaviti da je i u novinarstvu isto kao tada?

Možda još gore, možda još gore.

 

*Razgovaramo uoči obeležavanja godišnjice genocida u Srebrenici, o čemu je Tanja mnogo pisala, a Žene u crnom su karika koja nas stalno opominje na sve zločine i najdrastičniji u Srebrenici. Šta nismo naučili o Srebrenici?

Srebrenica je najmasovniji zločin počinjen u ratovima devedesetih i ima sve karakteristike genocida, što je i pravosnažno ustanovljeno. Žene u crnom su od početka upozoravale na razmjere i kvalitetu tog besprizornog zločina, pri čemu je naglasak ne samo na komemoriranju žrtava, na ljudskom osjećanju i solidarnosti sa žrtvama, posebno ženama koje su ostale bez očeva, muževa, sinova, već na upozoravanju na to da bez suočavanja sa prošlošću nema budućnosti. Ukoliko se u nekom narodu u čije ime su neki pojedinci i neke grupe činili zločine ne javi dovoljno jak otpor u smislu da se organizatori i počinitelji zločina smatraju nacionalnom sramotom, ne nacionalnim herojima – onda na čitav narod pada ne samo odgovornost nego i krivnja za zločine koji ti neki konkretni ljudi nisu počinili, ali kad se solidariziraju sa izvršiteljima i na sebe i na svoju djecu, na potomstvo preuzimaju teret zločina. A s tim se teretom živjeti ne može; narod koji na taj način neodgovorno brka sebe sa zločincima u vlastitim redovima postaje, ma koliko to strašno zvučalo, zločinački.

To ne važi samo za Srbiju i Srbe, važi za sve u čije su ime vršeni zločini, i za Hrvatsku i Hrvate, s obzirom na zločine koji su počinjeni u davnim vremenima, a i u najnovijim ratovima. Posebno u situaciji kada su sve glasniji neki koji bi Jasenovac proglasili takoreći ljetovalištem i koji zavide Srbima što su rehabilitirali Dražu Mihailovića i preziru vlastiti narod i vlastito rukovodstvo što još nije rehabilitiran Ante Pavelić. Takav narod nema budućnosti, takav narod će se asimilirati u Irskoj, Njemačkoj i prekomorskim zemljama i nestaće kao da nikad nije ni bio i to će biti samoskrivljena propast. To važi i za sve druge narode i na ovom području i šire.

 

*Vi možete i sa naučne strane da objasnite zbog čega nema katarze u našim društvima?

Na prvi pogled reklo bi se da je nema zato što nema političke volje da se ona provede, to je međutim površan pogled. Nije neistinit, zaista nema političke volje; ono malo volje što je bilo urušeno je raznim manipulacijama. Međutim, postoje drugi uzroci izostanka katarze, ostaviću po strani psihologiju i masovnu psihologiju, ograničiću se samo na politiku i ekonomiju: ukoliko nema katarze, i dalje vladaju loši sentimenti, mržnja, nepovjerenje i slično. A to onda omogućuje određenoj vrsti politike da se uvijek prikazuje kao spasilačka u odnosu na navodno ugrožen “naš narod”, koji god to naš narod bio. To ima dublju osnovu – dok se tako održava atmosfera nepovjerenja, pa i mržnje i predrasuda, dotle nitko neće dovesti u pitanje ono što se desilo sa našim životima. Nitko neće dovesti u pitanje pljačkašku privatizaciju i sve ono što se nakon toga događalo i događa, nitko neće dovesti u pitanje usku spregu između mafije, vojske, policije i politike, i to je idealna situacija za sve one koji od takvog stanja imaju koristi i zbog toga, a njihova moć nije beznačajna, čine sve, nažalost s velikim uspjehom, da spreče i k od katarze.

 

Pogledajte intervju ---

autor: JJ izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side