06.02.2019 Beograd

VideoIntervju Dušan Janjić: Kosovo je zrelo za trojku NATO-SAD-EU

Intervju Dušan Janjić: Kosovo je zrelo za trojku NATO-SAD-EU Foto: Novi magazin / Đurađ Šimić
Ničeg novog nema, kategoričan je ekspert za kosovsko pitanje Dušan Janjić po pitanju Statuta Kombinata Trepča, koji je pre nekoliko noći, baš tako, na noćnom delu sednice izglasala Skupština Kosova. Odluka je u Beogradu i na severu Kosova propraćena teškim rečima kao dramatična po srpski narod i interese, što Janjić osporava i očekuje da će u narednim mesecima trajati neka vrsta dijaloga, ali da će trojka NATO–EU–SAD u međuvremenu sačiniti platformu za rešavanje problema u novom formatu “trojke”. No, ipak se isprečilo pitanje Trepče.

“Dramatičnost je na strani Beograda. Što se tiče Prištine, to je dovršavanje procesa koji je trebalo da počne 2014. na osnovu Briselskog sporazuma. Od 2016. po Zakonu o Trepči koji je donela Skupština Kosova kombinat je pod kontrolom Kosovske privatizacione agencije. Usvajanje Statuta je priprema za privatizaciju – dakle, raščišćavaju se svojinski odnosi”, kaže Janjić za Novi magazin.

 

*Koliko ko ima?

Prema proceni Agencije, 80 odsto ide na državu Kosovo, a 20 odsto akcija pripada malim akcionarima, onima koji su tu radili, a radili su i Srbi i Albanci. U srpskoj javnosti se osporava tih 80 odsto i pita se da li je pravično i zakonito, ali zakonito je. Sukcesija na Kosovu je sprovedena po Bečkom dokumentu koji kaže da imovina pripada onome na čijoj je teritoriji građeno, Trepča je najvećim delom građena iz sredstava saveznog fonda za razvoj nerazvijenih područja, tako da je direktno išla u tadašnju pokrajinu. Ono što se može postaviti kao pitanje jesu dodatne investicije koje je Srbija imala. Ili neko treći.

 

*Govorimo o periodu od 1999?

Od 2008. Drugi deo su međusobna potraživanja o kojima se uopšte ne razgovara. Nije ih ni Mogerini pokrenula, ni Beograd, a velike su pare u pitanju. Pretpostavljam da Mogerini nije htela sebi da komplikuje situaciju u pregovorima, a mora i da prekrije i legalizuje problematičan rad Evropske unije kad je bila deo Unmika, koja se bavila privatizacijom. Trepča tada nije prodata, a posle je EU pobegla iz ekonomskih pitanja.

 

*Kakve velike novce pominjete?

Trepča je od otvaranja godišnje u proseku pravila minus, od oko 22 miliona evra, nikada nije poslovala pozitivno, to su velike laži. Taj dug je nekada pokrivan reprogramom, nekad budžetskim sredstvima Srbije, od 2008. kosovske vlasti su malo mogle da učine. Objektivno danas radi trećina kapaciteta. Onaj manji deo na jugu nekako je saniran, a na severu imate oko 50 preduzeća koja rade.

 

*Da li je tu 3.500 zaposlenih o kojima govori Beograd?

Verovatno je i deo tih ljudi, država Srbija im isplaćuje minimalne zarade, teško je to razrešiti, ali kosovske vlasti su odlučile da sve od 2008. strave na teret Srbije, pa izračunajte koliko je to ako je minimalno 22 miliona evra godišnje. Kosovo po osnovu krađe struje potražuje još 170 miliona, a ima i spornih objekata. Otvoriće se tema međusobnih potraživanja i Priština je delom u pravu kad kaže da će Trepča biti deo konačnog sporazuma.

 

*Ako dobro razumem, Kosovo ima pravo na 80 odsto kapitala Trepče i može da tuži državu Srbiju za četvrt miliona evra?

Privatizaciona agencija Kosova preuzela je Trepču pre dve godine, ovo je utvrđivanje unutrašnje vlasničke strukture. Kosovo je svoje pravo na potraživanje istaklo 2008.

 

*Ali za to im je potreban međunarodni subjektivitet ako idu na arbitražu?

Sigurno, pa i zbog toga to mora biti deo paketa za konačno rešenje. Kad se uzmu u obzir sva međusobna potraživanja, penzije i ostalo, oko 2,5 milijardi evra je u korist Kosova i nešto više od milijarde u korist Srbije. Taj novac ni Kosovo ni Srbija nemaju, mora da nastane neki međunarodni fond, podrška, ali mora biti deo dogovora dve strane uz pomoć EU i SAD. Ne treba očekivati da će Rusija dati pare.

 

*A kako će se razrešiti status tih 3.500 zaposlenih?

Beograd neadekvatno odgovara na problem, mada, moram da kažem, do Vučićeve vlasti to pitanje nije ni postavljano. Ranije su govorili da se ne može postavljati to pitanje jer bi to bilo posredno priznavanje Kosova, što nije tačno. Oni su nastavili Miloševićevu politiku davanja para, a imate je i sada. Recimo, odluka Vlade Ane Brnabić da uloži 14 miliona evra u fabriku akumulatora u Trepči koja je pod kontrolom Agencije!

Sada će Trepča biti peta crvena linija u pregovorima, a kad imate pet crvenih linija nemate nijednu, posebno što Marka Đurića i premijerku niko nije obavestio da je Kosovo preko taksi pokazalo da ima moć reciprociteta i serijom mera koje su, sem taksi, usaglašene, uspelo da inspekcijskim, policijskim i carinskim organima stavi pod kontrolu celu teritoriju Kosova. To je nova realnost

 

*Pre dve nedelje rekli ste da će takse biti suspendovane...

Biće, nagovestio sam ono što se sada događa; na zahtev Amerike usvojen je paket mera, Kosovo će ponuditi suspenziju na 120 dana i postavili su jasne uslove. To nije Veseljijev plan, kako piše ovdašnja štampa, nego plan Kosova, traži se da Srbija ispuni obaveze...

 

*Vezano za Ceftu?

Ne samo za Ceftu nego za Briselski sporazum, recimo tablice. Pedesetak obaveza ima Ljajićevo Ministarstvo trgovine, a nisu urađene. Da budemo realni, suspenzija će služiti da se vidi hoće li Srbija i Kosovo primeniti Briselski sporazum i iz toga se vidi da su mere koordinirane sa Kvintom i Amerikom, bez obzira na to odakle je došla ideja.

 

*Kad će biti nastavljen briselski dijalog?

Agenda, koliko znam, ide ovako, 8, 9. februara kosovski tim i Đurić, mi imamo Đurića, pojaviće se u Briselu i nastaviće dogovor o dogovoru. Očekujem da će se pojaviti i Tači i Vučić i reći da su za mir i lepotu u svetu, Đurić i tim će imati seriju primedbi, ali moraju dogovoriti mehanizam suspenzije taksi. Druga tema je bezbednost koja je uzdrmana, ubistvo Olivera Ivanovića nije rešeno, pojaviće se drugi problemi, ZSO... Ta vrsta dijaloga na veštačkom disanju trajaće do jeseni, dok se ne stvore uslovi za novi format, Beograd to nema, a Kosovo je uradilo. Zrelo je za “trojku”...

 

*Pre izbora za evropski parlament?

Pre. Trojka je da se objektivno utvrde problemi, sada imamo laži i paralaži, da utvrdi koji problemi mogu biti rešeni kapacitetima lokalnih vlasti i koje ideje imaju lokalne vlasti – i da se ponudi agenda rešavanja problema. To je ad hoc misija od 2 ili 3 meseca.

 

*Kažete izbori, koji?

Svi, izbori na Kosovu, proverite me, ali mislim da će ih brzo proglasiti jer su sve uradili, izbori u Srbiji za mart, april i izbori za evropski parlament.

 

Pogledajte intervju --

 

autor: JJ izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side