Intervju Dr Predrag Kon: Poštujte mere
20.03.2020 Berograd

VideoIntervju Dr Predrag Kon: Poštujte mere

Intervju Dr Predrag Kon: Poštujte mere Foto: Novi magazin/Đurađ Šimić
Nema osnova da se govori da postoji veliki broj zaraženih koji nisu testirani. Testiraju se svi koji odgovaraju definiciji mogućeg slučaja. Ne testiramo osobe sa blagom kliničkom slikom, pa otuda postojanje spekulacija.

Razgovarao: Marko Oljača

Dr Predrag Kon za dve nedelje ispunjava uslove za odlazak u penziju. Oni koji ga poznaju, struka, ali i građani godinama s velikim poštovanjem slušaju preporuke ovog lekara. Od pojave virusa SARS-CoV-2 jedan je od najprisutnijih lekara u javnosti. Deo je zdravstvenog Kriznog štaba države i jedan od retkih koji je otvoreno insistirao na sveopštem karantinu. Dovoljno razloga da upravo doktora Kona pitamo šta znači vanredno stanje uvedeno zbog ugroženosti javnog zdravlja?

Cilj uvođenja vanrednog stanja je čuvanje života starijih od 65 godina smanjivanjem socijalnih kontakata, zabranom javnog okupljanja, zabranom rada škola, predškolskih ustanova, fakulteta, pozorišta, bioskopa, sportskih događaja i tako sprečavanje ubrzanog i eksplozivnog prenošenja virusa. Konkretnije, to podrazumeva da se očuva zdravstveni sistem Srbije u toku epidemije, tako da se svakom obolelom obezbedi dobijanje pune nege i medicinske potpore, posebno onima kojima je neophodan respirator, a koji se nalaze u prepoznatom riziku. To je značajno za hronične plućne, kardiološke, bubrežne i endokrinološke bolesnike. Testiranje na prisustvo virusa SARS-CoV-2 vrši se samo kod onih koji imaju izražene tegobe s temperaturom preko 38C i otežanim disanjem, uz pozitivan epidemiološki podatak o putovanju u zaražena područja ili kontaktu sa osobom kod koje je dokazano prisustvo virusa. Pored toga, prema novim dopunskim procedurama, u svakom slučaju teške akutne respiratorne infekcije nevezane sa bilo kakvim epidemiološki značajnim podatkom o putovanju ili prethodnom kontaktu, takođe se vrši testiranje. Svaka osoba koja se zbog bilo kojeg razloga infektivnog porekla mora priključivati na respirator takođe se testira. Zdravstveni sistem će se brzo preorijentisati da se najveći broj kontakata s pacijentima koji svoje tegobe dovode u potencijalnu vezu sa ovom novom bolešću prvo ostvaruju telefonima, zatim organizuju pregledi s pravilnim korišćenjem zaštitne opreme i mera izolacije prilikom pregleda.

Rekli ste mi da je pritisak na zavode/institute prevelik. Mnogo puta ste apelovali na zdravstvene radnike da se upoznaju s neophodnim algoritmima za procenu rizika, koje je Ministarstvo zdravlja propisalo.

I neposredno pre uvođenja vanrednih mera, a posebno sada, vrlo brzo je porasla zainteresovanost svih učesnika zdravstvenog sistema za procedure, odnosno algoritme vezane za ponašanja u vezi sa ovom novom bolešću. Najnovija procedura ubrzano je u komunikaciji sa svim zdravstvenim radnicima. Isto važi za zdravstvene i sanitarne inspektore. Postupak obavezne samoizolacije ili obavezne izolacije obolelih sa blagim simptomima i po ponašanju svakog pojedinca očekujemo da će početi krajnje disciplinovano da se sprovodi sa upozorenjem o novčanim kaznama i primenom krivičnog zakona. Prestalo je vreme apela, došlo je vreme obaveznog sprovođenja.

Kakva je trenutna situacija sa virusom SARS-CoV-2 u Srbiji? Mnogi gradovi, kao Valjevo, na primer, bruje o velikom broju zaraženih koji nisu testirani. Šta je istina?

Posle 11. dana od pojave novog virusa, u Srbiji je situacija još uvek pod kontrolom i što duže ostane tako, tim bolje. Iskreno se nadam, a imam i razloga da verujem da se italijanski scenario u Srbiji neće dogoditi. To zavisi od nas samih i poštovanja svih preporuka, ali i svih obaveza kako zbog vanrednog stanja tako i po zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Nema osnova da se govori da postoji veliki broj zaraženih koji nisu testirani. Testiraju se svi koji odgovaraju definiciji mogućeg slučaja. Ne testiramo osobe sa blagom kliničkom slikom, pa otuda postojanje spekulacija. Međutim, umesto masovnog testiranja, sprovodi se dnevni nadzor nad svim akutnim respiratornim infekcijama i svim oboljenjima sličnim gripu trenutno u Beogradu. U skladu sa ovim nadzorom epidemiološka situacija je mirna i nema porasta ovih oboljenja.

Zašto smatrate toliko važnim potpunu izolaciju u Srbiji? Možete li nam objasniti tako da svaki penzioner, koji očito ne želi da se skloni sa ulice, može da razume?

Većem broju građana nije bilo jasno da se radilo o odabiru perioda zatvaranja škola ukoliko govorimo o dvonedeljnom prekidu. Reakciju profesora Gorana Belojevića smatram pre svega profesionalnom i etičkom i postalo mi je jasno da moram da reagujem i objasnim ispred stručnjaka koji učestvuju u radu kriznog štaba da ukoliko se donese odluka o zatvaranju školskih kolektiva odmah, ona mora da traje najmanje šest do osam nedelja, a da lično mislim da je najbolje do kraja školske godine. Prevremeno kratkotrajno zatvaranje škola bila bi pogrešna odluka i najvažnije je da je to izbegnuto.

Teško penzioner može da razume zašto se sklanja sa ulice... Posebno su u riziku oni koji su u domovima za negu starih jer tu može doći do eksplozivnog širenja vrlo teških formi bolesti sa vrlo brzom potrebom za velikim brojem respiratora. To može dovesti do kolapsa zdravstvenog sistema, kao što se desilo u Italiji. Tada dolazi i do masovnog teškog obolevanja s povećanom smrtnošću. Jedini način da se se stari sačuvaju jeste da se zaštitno izoluju u periodu od oko dva meseca. Apeli jednostavno nisu pomogli kada je ova populacija u pitanju...

Da li je vanredno stanje dokaz da nešto nismo uradili na vreme, pa sada moramo pristupati radikalnim metodama?

Ne mislim tako. Ipak su ovo vanredne i neočekivane okolnosti.

Kako građani mogu dati svoj doprinos u borbi protiv virusa SARS-CoV-2?

Nama koji se bavimo javnim – narodnim zdravljem bitno je da imamo saradnju sa građanima i da razvijemo uzajamno poverenje. Bitno je i da građani shvate da je komunikacija telefonom u epidemijskoj situaciji nešto novo u zdravstvenom sistemu što ima posebnog značaja u uslovima kada pokušavamo što manje da se izlažemo eventualnoj infekciji. Molimo za strpljenje i svakako će se dobiti odgovarajući odgovor kako od epidemiologa tako i od lekara drugih specijalnosti. Testiranje će se vršiti u slučaju potrebe. Ukoliko nema potrebe za virusološkim testiranjem, to ne znači da se ne mogu vršiti druga laboratorijska testiranja po potrebi. Što manje kontakata, obavezno higijena ruku u svakoj prilici vezanoj za dodirivanje lica, korišćenje papirnih maramica, korišćenje maski ako imate tegoba ili ako ulazite u zatvoreni prostor gde može biti zaraženih. Poštujte mere!


 

autor: IG izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (2) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 4.04.2020, 10:24h Mbm

    Gospodin Kon bi morao znati da je jedini nacin zaustavljanja prenosa virusa iz domacina u novoga, sprecavanje kapljicne transmisije. Ista se postize sigurnim odstojanjem, a ne zabranom kretanja i izlaskom na javnu povrsinu. Mere koje su uvedene zabrane kretanja i policijski cas su represivne i neosnovane mere i nisu ni strukovne, niti pravno moguce, ali jesu odraz subjektivnog paranoicnog stanja. Nije moguce porediti spansku groznicu/tifus pegavac i pneumonije iz 1918 godine, jer su iste i tada produkovane iscrpljenoscu, bedom, nemastinom, fizickom slaboscu vojnika i populusa i besmislenog migrantnog kretanja u Albaniju i na Krf. Otuda je predlog u reziji vojnog lica Kon, primereniji misli vojne hunte, nego medjuresenju policijski cas i zabrana kretanja sa odmazdom prema stanovnistvu, bez osnova. Isti Kon organizuje skupove svakoga dana u zatvorenom prostoru, sam ili sa celnicima, rizikujuci koncentraciju virusa u vecem broju partikula na jednom mestu, vrseci promociju statistike i krive, a ne zastitu humanog bica, sto je i bezbedonosno i strukovno nedopusteno.Kome je ova abusija pravnog sistema RS i za kakve licno promotivne i potrebe korisnosti pogrebna, nije jasno i jeste prikriveno.

  • 29.03.2020, 18:55h Nikola Trifunovi'

    Literatura 1.Nikola Trifunovic 2003, ,,Role of enormous changeable earth magnetic fields intensities in etiopathogenesis of mental disturbances and illnesses (MDI)” Geophysics of the XXI century- the leap into the future. 1-4 septembre, Moscow, Rssija 2. Nikola Trifunovic1 and Vladislav Cizmic 2. 2014.,, Breathing Enable the Magnetic Properties of Erythrocytes (Hem Fe) Oxygen, Cells and Carbondioxide” Journal of Health Science 2 (2014) 270-283. New York, NY 10034, USA 3. Trifunovic Nikola 1 and Vladislav Cizmic 2, 2015, ,, Anomalous Magnetic Fields, Cause of Mental Diseases”. Open Access Library Journal, ,, Copyright © 2015 by authors and OALib 4. Nikola Trifunović, 2015, ,, Anomaliski priraštaj magnetskog polja jedan od uzročnika kardiovaskularnih oboljenja“, V Medjunarodni kongres , Biomedicina i geonauke – uticaj životne sredine na ljudsko zdravlje , Zlatibor 5. Vladislav Cizmic 1 and Nikola Trifunovic 2,2016, ,, Cause of Autoimmune Diseases: Anomalous Magnetic Fielads”, Journal of Pharmacy and Pharmacology 4 (2016) 574-582. New York, NY 10989, USA 6. Nikola Trifunovic, 2020, ,, Earth’s Arth’s Magnetic Field is Factor that Frges Cell Divsion. Reducing Cell’s Magnetic Characteristics Occurs Aging and Death”, Journal of Cancer Research, Reviews & Reports Journal of Cancer Research, , 76 Westwood Road Coventrzy Cv56GF West Midlands, UK 7. Trifuniovic Nikola, 2020, ,, The Effect of the Anomalous Magnetic Fields onMalignant Diseases, Journal of Cancer Research, Reviews & Reports. SRC/JCRRR-104, 76 Westwood Road Coventrzy Cv56GF West Midlands, UK 8. Nikola Trifunović¹ and Vladislav Čizmić², 2015, ,, ANOMALOUS MAGNETIC FIELD INTENSITIES –ARTHEROSCLEROSIS CAUSE, Asian Journal of Medical Science (cardiovascular diseases) e-ISSN: 2248 – 9185, Indija 9. Nikola Trifunović, 2017, ,,Contribution of Anomalous Magnetc Fields to Diabetes Mellitis Etiopathogenesis“, Proceedings. Želim da doznam Email Dr Predraga Kona. Želim da ga upoznam sa mojim naučnim radovima objavljeni u međunarodnim naučnim žurnalima. Siguran sam da će biti srećan ako izuči te moje radove. Moji radovi su novi pogled na nastanak života na Zemlji a i kada će biti kraj istog. Saznaće uzroke mnogih bolesti kao i kako se sanjima izboriti. Akademik akademije Ras

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side