25.03.2019 | 13:49h ► 13:59h Beograd

Insajder: Zabrana gradnje malih hidroelektrana u zaštićenim područjima

Insajder: Zabrana gradnje malih hidroelektrana u zaštićenim područjima Foto: Freeimages
Izgradnja malih hidroelektrana mogla bi ubuduće da bude zabranjena u zaštićenim područjima, što je predviđeno izmenama Zakona o zaštiti prirode koje će uskoro predložiti Ministarstvo zaštite životne sredine, objavio je danas Insajder.

"Da li će zaista ova zabrana stajati u finalnoj verziji izmena zavisi od mišljenja drugih ministarstava – energetike, građevinarstva, poljoprivrede", navodi se na sajtu Insajdera.

Izmenama zakona je predviđeno osnivanje komisije čiji će članovi obići sve lokacije na kojima su izgrađene MHE, ali i one koje su u izgradnji, a ako se pokaže da ne poštuje propise, investitoru može biti oduzet status povlašćenog proizvođača električne energije, a čitavo postrojenje može biti srušeno.

U razgovoru za Insajder pomoćnica ministra zaštite životne sredine Jasmina Jović, koja je i u radnoj grupi za izmenu Zakona o zaštiti prirode, rekla je da je do izmena došlo zbog toga što je planirana izgradnja velikog broja MHE u zaštićenim područjima, ali i zbog pritiska lokalnog stanovništva i stručne javnosti.

"Smatramo da je izgradnja velikog broja malih hidroelektrana u zaštićenim područjima prirode nedopustiva. One najpre negativno utiču na prirodu, a osim toga jednostavno ne ide da cevi budu usred zaštićenog područja. To su najvredniji delovi naše prirode i u biološkom smislu, i u hidrološkom, geomorfološkom...", rekla je Jović.

Ona je navela da je pored zabrane izgradnje MHE u zaštićenim područjima, predviđeno da inspekcijski nadzor bude rigorozniji, u periodu izgradnje mašinskog postrojenja, brane i cevovoda, kao i kasnije, kada postrojenje počne da radi.

"Ako se tokom inspekcijskog nadzora ispostavi da investitor ne poštuje uslove zaštite prirode ili vodne uslove ili nije u sam projekat ugradio sve ono što uslovi zaštite prirode predviđaju – inspektor će imati pravo tog momenta da zabrani izvođenje radova, da naloži da se svi nedostaci isprave. Ukoliko investitor to ne uradi, inspektor će moći da naloži potpunu obustavu radova i vraćanje svega u pređašnje stanje o trošku investitora", objasnila je pomoćnica ministra.

Prema njenim rečima, članovi komisije bi u roku od godinu dana od stupanja na snagu izmena trebalo da obiću sve izgrađene i MHE u izgradnji kako bi utvrdili da li postoje propusti u njihovom radu – na primer, da li ima dovoljno vode u reci.

"Ako se utvrdi da ne poštuju uslove zaštite priode, vodne uslove, dakle zakon, njima će biti oduzet status povlašćenog proizvođđača. A ako svojim radom u velikoj meri narušava prirodu, ceo objekat će biti srušen", kazala je Jović.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side