20.11.2017 Beograd

Inicijativa: Poricanje zločina tokom ratova 1990-ih se mora okončati

Inicijativa: Poricanje zločina tokom ratova 1990-ih se mora okončati Foto: pixabay
Inicijativa mladih za ljudska prava ocenila je danas, povodom godišnjice zločina na Ovčari, da se poricanje zločina mora okončati odgovornim postupanjem svih organa vlasti u Srbiji, a da će u suprotnom deklarativna politika pomirenja u regionu predstavljati kratku pauzu koja će se okončati novim sukobima generacija čiji su uzori osuđeni ratni zločinci.

Inicitiva je ocenila da je odnos Srbije prema zločinu na Ovčari, prema njihovom mišljenju jednom od najmonstruoznijih tokom rata u Hrvatskoj, predstavlja paradigmu odnosa prema žrtvama, kao i krivičnoj, moralnoj i političkoj odgovornosti za ratne zločine.

Kako se navodi, u Srbiji je često negiranje utvrđenih činjenica i odgovornosti pred Haškim tribunalom, suđenja pred odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u beogradu su neefikasna i prisutna je politička promocija odgovornog ratnog zločinca.

"Za zločin na Ovčari, pred Haškim tribunalom osuđeni su Mile Mrkšić i Veselin Šljivančanin. Po odsluženju dve trećine kazne, i povratku u Srbiju, Veselin Šljivančanin postao je glavno oruđe vladajuće Srpske napredne stranke za obračun sa Tribunalom i činjenicama koje su pred sudom utvrđene", navodi se u saopštenju.

Inicijativa je dodala da se u subotu, na godišnjicu pada Vukovara, Šljivančanin pojavio dva puta u javnosti - na sednici glavnog odbora SNS i na naslovnoj strani režimskog tabloida Srpski telegraf.

U saopštenju se navodi da će Inicijativa nastaviti da obrazuje i upoznaje mlade ljude iz regiona sa ratnim nasleđem, vodeći dijalog o perspektivama demokratskog razvoja društava u regionu.

Iz vukovarske ratne bolnice JNA je izvela ranjenike, među kojima su bili i civili, koji su ubijeni na Ovčari u noći od 20. na 21. novembra 1991. Iz masovne grobnice na Ovčari ekshumirano je 200 osoba, a traga se za posmrtnim ostacima još oko 70.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side