Inicijativa Ne davimo Beograd traži da se objavi ugovor o kamerama
02.08.2019 Beograd

Inicijativa Ne davimo Beograd traži da se objavi ugovor o kamerama

Inicijativa Ne davimo Beograd traži da se objavi ugovor o kamerama
Inicijativa Ne davimo Beograd ocenila je kao nedopustivu najavu da će u Beogradu na javnim mestima biti postavljeno više od 2.000 kamera sa tehnologijom prepoznavanja lica, i izrazila sumnju da će podaci biti zloupotrebljeni.

U saopštenju, Inicijativa Ne davimo Beograd ocenila je da bi taj projekat morao da bude otvoren za javnu raspravu da bi se otklonile sumnje u zloupotrebe i zatražila da se što pre objavi šta je sve potpisano sa kineskom kompanijom Huawei, po kom osnovu i kako će sadržaj tih ugovora uticati na slobodu građana i građanki Beograda.

Po oceni Inicijative, ugovor o poslu je skriven od javnosti, ne postoje mehanizmi civilne kontrole, podatke o građanima skupljaće privatna kompanija i posao su dogovorili ljudi koji su već zloupotrebljavali mehanizme prisluškivanja i praćenja neistomišljenika vlasti.

Inicijativa Ne davimo Beograd smatra da se radi o veoma osetljivom pitanju i da se ne može "verovati na reč" ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću da neće biti narušavanja privatnosti.

"Svedoci smo da se uticaj i moć koju u policiji i pravosuđu ima vladajuća stranka svakodnevno koristi protiv neistomišljenika, da se građani prate, nezakonito prisluškuju, a da privatni podaci MUP-a veoma često završavaju u prorežimskim tabloidima, iako su i mnogi od tih podataka upravo oni za koje se ne bi smelo desiti da procure u javnost", navodi se u saopštenju.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najavio je da će do kraja 2020. godine u Beogradu biti postavljeno 2.000 kamera, što je deo projekta "Siguran grad", a poručio je da građani ne treba da brinu, jer MUP strogo čuva prikupljene podatke.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side