Inicijativa Ne davimo Beograd pokrenula peticiju za preduzimanje mera protiv zagađenja vazduha
28.10.2019 Beograd

Inicijativa Ne davimo Beograd pokrenula peticiju za preduzimanje mera protiv zagađenja vazduha

Inicijativa Ne davimo Beograd pokrenula peticiju za preduzimanje mera protiv zagađenja vazduha Foto: PrtScn
Inicijativa Ne davimo Beograd pokrenula je danas peticiju kojom se zahteva od beogradske i republičke vlasti da preduzme konkretne mere protiv zagađenja vazduha u Srbiji.

Kako bi se situacija sa zagađenjem vazduha poboljšala, inicijativa Ne davimo Beograd smatra da je neophodno promeniti više stvari.

"Radikalno poboljšanje javnog prevoza, masovno ozelenjavanje i pošumljavanje grada, promocija održive urbane mobilnosti, prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, bolju kontrolu industrijskih zagađivača, sistematsko praćenje i izveštavanje o zagađenju vazduha, odustajanje od svih štetnih projekata koji će dodatno zatrovati vazduh naših gradova, poput izgradnje spalionica", predložila je ta Inicijativa u svom saopštenju.

Kako su naveli, gradovi u Srbiji se sve češće nalaze na vrhu liste najzagađenijih gradova sveta.

"Naše zdravlje, zdravlje naše dece i naših najmilijih, ugroženo je nebrigom i kontinuiranim igorisanjem upozorenja, merenja i analiza, koja jasno govore da se radi o ozbiljnom problemu koji se neće sam od sebe rešiti. Zahtevamo konkretne mere koje će promeniti ovo stanje", dodaje se u saoptenju.

Kako su istakli, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u Srbiji tokom jedne godine prerano umre više od 6.000 ljudi usled izloženosti zagađenjima iz vazduha, koje Srbiju stavljaju na drugo mesto u Evropi po broju prevremenih smrti usled zagađenja vazduha.

Inicijativa je potpisnike peticije pozvala u protestnu šetnju 31. oktobra, koja će početi kod Skupštine Beograda a završiti se kod zgrade Vlade Srbije.

Tom prilikom će predstavnici i Inicijativa predati zahteve peticije gradskim i republičkim vlastima.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side