Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd peticijom protiv naplate ulaza na Kalemegdan
19.09.2017 Beograd

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd peticijom protiv naplate ulaza na Kalemegdan

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd peticijom protiv naplate ulaza na Kalemegdan
Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd" pozvala je danas gradjane da potpišu peticiju protiv eventualne naplate ulaza na Kalemegdan i time, kako se navodi, naprave "prvi korak ka odbrani Kalemegdana od bahatih gradskih moćnika".

Inicijativa je u saopštenju navela da Kalemegdan "mora ostati javan" ali i da građani "neće mirno gledati kako se ovo kulturno-istorijsko dobro neprocenjive vrednosti za Beograd i Srbiju privatizuje, ograđuje i otuđuje pod izgovorima navodne štednje ili zarade od turizma dok se novac građana rasipa na muzičke fontane, megalomanske jarbole i subvencije komeracijalnim projektima Beograda na vodi".

"Kalemegdan pripada svim gradjanima Beograda i njegovim posetiocima, bez obzira na njihovu materijalnu sposobnost", piše u saopštenju.

Građani peticiju mogu potpisati na sajtu peticije24  kao i na Fejsbuk grupi.

Ranije je gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić demantovala navode pojedinih medija da će ulaz na Kalemegdan biti naplaćivan.

"Nedopustivo je da je nešto što je bilo na razini razgovora i ideje, u medijima preneto kao odluka. Naprosto je bilo reči o tome da je u svetu to česta praksa, ali odluka o tome neće zavisiti od preduzeća koje se o tvrđavi stara niti od bilo čijih afiniteta", navela je Ivona Jevtić a preneo Beoinfo.

Ideju o naplaćivanju ulaza na Kalemegdan odbacio je i beogradski odbor Srpske napredne stranke (SNS).

koji je naveo da taj park "kao nacionalno blago i jedan od simbola Beograda", treba da bude dostupan svim građanima Beograda, Srbije i turistima.

"Dok god Srpska napredna stranka ima većinu u Skupštini Beograda, takva odluka neće biti doneta", naveli su naprednjaci u saopštenju.

 

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd počinje u četvrtak razgovore s građanima

Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd" počeće u četvrtak, 21. septembra, razgovore sa građanima u sklopu predizbornih aktivnosti za predstojeće izbore u Beogradu.

Prvi razgovor na temu organizovanja i građanskih borbi biće održan četvrtak od 19.00 u opštini Novi Beograd, gde će biti promovisan i vodič za ;učestvovanje u promeni grada.

"Na događaju želimo da se osvrnemo na slučajeve građanskih borbi protiv neželjenog razvoja na Novom Beogradu, sa posebnim fokusom na skorašnje proteste u blokovima 44, 70a, 8a i 9a povodom planova za izgradnju na zelenim površinama, protest protiv izgradnje pumpe u bloku 45, kao i dugotrajnu borbu za očuvanje Savskog nasipa", navodi se na fejsbuk stranici Inicijative.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side