Inicijativa mladih za ljudska prava dobitnica Vaclav Havel nagrade
30.09.2019 Beograd

Inicijativa mladih za ljudska prava dobitnica Vaclav Havel nagrade

Inicijativa mladih za ljudska prava dobitnica Vaclav Havel nagrade Foto: Beta / AP
Regionalna mreža Inicijative mladih za ljudska prava dobitnica je prestižne nagrade za ljudska prava Vaclav Havel koju od 2009. godine dodeljuje Parlamentarna skupština Saveta Evrope.

Kako je saopšteno iz Inicijative, prilikom dodele nagrade danas na svečanoj ceremoniji u Strazburu, Ivan Đurić, programski direktor Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji, rekao je da će ta organizacija nastaviti da radi na stvaranju društva u kojem se stavovi neće zasnivati na predrasudama i nepouzdanim informacijama, već na ličnim iskustvima i znanju.

"Želimo da kreiramo region u kome će biti moguće, prihvatljivo i prirodno za mlade ljude da se upoznaju, putuju i rade zajedno, kreiraju pozitivne promene u društvima i zaljubljuju se, bez obzira na to iz koje države Balkana dolaze, kao što mladi to čine i u čitavoj Evropi", naglasio je Đurić u govoru na dodeli nagrade.

Nagrada Vaclav Havel za Inicijativu mladih za ljudska prava predstavlja podstrek da se još snažnije suprotstavi nacionalističkoj retorici kojom čelnici država Zapadnog Balkana nastoje da naruše mir u regionu, ali i da kreira još više mogućnosti za građane i građanke da kroz regionalne razmene i dijalog jačaju saradnju između društava i država regiona, navedeno je u saopštenju.

Ove godine nagradu je dobio i Ilham Tohti, zagovarač i branilac prava zajednice Ujgura u Kini.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side