Inicijativa mladih povodom incidenta u Leskovcu: Vlasti hitno da reaguju na homofobiju
02.03.2020 Beograd

Inicijativa mladih povodom incidenta u Leskovcu: Vlasti hitno da reaguju na homofobiju

Inicijativa mladih povodom incidenta u Leskovcu: Vlasti hitno da reaguju na homofobiju Foto: Pixabay
Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) i "Da se zna!" najoštrije su danas osudili nasilje u centru Leskovca povodom vesti da je planirana Parada ponosa, uz navođenje i da je vest o njenom održavanju bila lažna, s društvene mreže Fejsbuk.

Na protestnom skupu su, kako je rečeno, uzvikivane pogrdne i uvredljive parole usmerene prema LGBT+ zajednici i fizički su napadnuti dopisnik Jug media dok je pokušavao da fotografiše učesnike skupa, kao i dopisnica Novinske agencije BETA dok je pokušavala da skup snimi telefonom.

"Svakodnevne napade na LGBT+ zajednicu smatramo nedopustivim u društvu gde izvršna vlast nominalno ponavlja da teži pridruživanju EU, dok su različite marginalizovane grupe na meti slobodnog lova ekstremista raznih vrsta", piše u saopštenju.

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) i "Da se zna" ukazuju da se "mržnji, diskriminaciji, nasilju i homofobiji jasno mora stati na put obrazovanjem i prevencijom nasilja, osobito mladih, ali i jasnim porukama nadležnih organa da je nasilje kažnjivo".

U saopštenju piše da je to "samo jedan od napada na LGBT+ zajednicu koji su se desili u poslednjih nekoliko meseci".

"Inicijativa mladih za ljudska prava i 'Da se Zna!' pozivaju nadležne organe da procesuiraju ne samo ovaj, već i druge napade koji se desi prema LGBT+ zajednici i tako zaštite svoje građane, i time poruče da se nasilje u Srbiji sankcioniše u skladu sa zakonom", piše u saopštenju.

autor: AO izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side