Informatika i računarstvo prvi u novoj virtuelnoj učionici
30.03.2020 Beograd

Informatika i računarstvo prvi u novoj virtuelnoj učionici

Informatika i računarstvo prvi u novoj virtuelnoj učionici Foto: Beta / Milan Obradović
Inicijativa "Digitalna Srbija" i Fondacija Petlja najavile su danas, nakon što je u petak više od 200.000 učenika počelo da prati prve časove informatike i računarstva na RTS 3 i platformi RTS Planeta, novu dimenziju učenja na daljinu u ovom predmetu.

"Na jednom mestu, biće omogućena komunikacija nastavnika sa svojim odeljenjem, interakcija među učenicima i praćenje njihovog individualnog napretka – kao u tradicionalnoj školi", rečeno je u saopšenju.

Kako je navedeno, "nakon što je omogućeno da đaci u Srbiji nastave da uče programiranje koristeći TV predavanja i besplatni interaktivni portal petlja.org, ove dve neprofitne organizacije krenule su u izgradnju virtuelne učionice kroz koju će nastava biti mnogo sličnija onoj na koju su i učenici i nastavnici već navikli".

"U ovoj učionici bez zidova časovi će biti daleko interaktivniji, a nastavnici će moći da prate svoje odeljenje, kao i napredak svakog pojedinačnog učenika. Đaci će moći da uče i kroz neposrednu komunikaciju sa školskim drugovima i drugaricama – sve ono što tehnički nije moguće kroz jednosmerna predavanja sa televizijskog ekrana", navedeno je u saopšenju.

"Pošto godinama unazad obezbeđujemo besplatne materijale koje preko 80 odsto  nastavnika informatike u osnovnim školama redovno koristi na časovima, svesni smo koliko je važna povratna informacija koju učenici dobijaju od nastavnika, ali i nastavnici od učenika. Zato smo se udružili sa Inicijativom 'Digitalna Srbija' da nastavu na daljinu obogatimo prednostima zajedničkog rada koji iz fizičkog prostora treba preneti u virtuelnu učionicu", rekao je  direktor Fondacije Petlja Nebojša Vasiljević.

Najavljena virtuelna učionica, kako je rečeno, biće nadogradnja Petljinih postojećih materijala koje su razvili vrsni stručnjaci iz redova školskih nastavnika i univerzitetskih profesora. 

Svoju podršku ovakvom obliku nastave daje i privreda. Više od 30 kompanija okupljenih u udruženju Inicijativa "Digitalna Srbija" podržaće finansiranjem, ali i stručnim znanjem, razvoj virtuelne učionice koja se priprema.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side