25.06.2019 Priština

Ine Eriksen Soreide: Norveška će nastaviti da podržava Kosovo

Ine Eriksen Soreide: Norveška će nastaviti da podržava Kosovo Foto: pixabay.com
Norveška šefica diplomatije Ine Eriksen Soreide izrazila je danas u Prištini spremnost njene zemlje da nastavi da podržava Kosovo u procesu evroatlantskih integracija.


Kako je saopšteno iz kabineta premijera Kosova Ramuša Haradinaja, tokom susreta sa šeficom norveške diplomatije razgovaralo se o političkoj situaciji na Kosovu i u regionu, produbljivanju saradnje između dve zemlje i zajedničkoj evroatlanskoj budućnosti.

Haradinaj je informisao ministarku Soreide o napretku Kosova, prioritetima Vlade u ekonomskom razvoju, otvaranju novih radnih mesta, napretku u Agendi evropskih reformi i vladavini prava i istovremeno se zahvalio Norveškoj na kontinuiranoj podršci procesima izgradnje države Kosovo, kaže se u saopštenju.

"Norveška je pomogla napredak i demokratski razvoj mnogih procesa na Kosovu i zahvalni smo na tome", rekao je Haradinaj i zamolio za dalju podršku Norveške u procesu konsolidacije međunarodnog subjektiviteta Kosova.

Kosovski premijer je takođe naglasio da je Kosovo posvećeno sveobuhvatnom dijalogu sa Srbijom, što bi dovelo do pravno obavezujućeg konačnog sporazuma u ​​postojećim granicama i uzajamnog priznavanja između dve zemlje.

Norvešku ministarku je sinoć primio i predsednik Kosova Hašim Tači.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Kosova, oni su na radnoj večeri razgovarali o bilateralnoj saradnji, o podršci Norveške Kosovu, kao i o miru i stabilnosti u regionu.

"Kosovo je posvećeno jačanju mira i stabilnosti u našem regionu, veoma je bitan nastavak dijaloga, ali ovaj dijalog mora ponovo da se započne bez uslovljavanja", rekao je Tači.

Ministarka Soreide je istakla da Norveška podržava napore za mir i stabilnost u regionu.

"Norveška podržava dijalog i napore za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije", rekla je norveška šefica diplomatije.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 27.06.2019, 16:49h Kako sad pa to, Sestro skandinavska?

    "Ine Eriksen Soreide: Norveška će nastaviti da podržava Kosovo..." ...- Ama sestro Norveškinjo, kako sad to kad si koliko prekjuče rekla da ćeš podržavati nas, bre, Srbe? Kako sad to podržavaš tzv. državu Kosovo i državu Srbiju. (Istina, može i to, ali ako pod tim podrazumevaš da je "Kosovo Srbija"!).

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side