In memoriam - Milutin Mitrović Dživa
16.09.2020 Beograd

In memoriam - Milutin Mitrović Dživa

In memoriam - Milutin Mitrović Dživa Foto: Twitter
U utorak, 15. septembra, u Trstu je umro Milutin Mitrović Dživa poznati ekonomski novinar. U stvari, ekonomski novinari nisu baš poznati široj javnosti, više su cenjeni u (uskim) profesionalnim krugovima. U tom svetu Milutin Mitrović je svakako bio jedan od najcenjenijih. Jer je bio jedan od najboljih.

Najveći deo karijere Dživa je proveo u Ekonomskoj politici, nedeljniku koji se zbog svoje orijentacije našao na udaru vlasti početkom sedamdesetih, kada su smenjeni srpski liberali na čelu sa Markom Nikezićem i Latinkom Perović.

Dogurao je do glavnog urednika Ekonomske politike početkom devedesetih. Kada je redakcija EP, krajem devedesetih, zbog protivljenja Miloševićevom režimu izbačena s posla, Dživa se pridružio grupi koja je osnovala Ekonomist magazin.

Posle toga pisao je u mesečniku Biznis i finansije i u Peščaniku.

Objavio je više knjiga.

Dživina uža specijalnost bila je međunarodna ekonomija. Obično suvoparnu materiju zaodevao je u uzbudljive priče. Krasio ga je izuzetan stil.

Bio je odličan poznavalac filma. I umetnosti uopšte. Drugovao je sa Slobodanom Selenićem i Vojinom Dimitrijevićem, školskim parnjacima.

Voleo je Dunav.

Iduće godine Milutin Mitrović Dživa bi napunio tačno 90 godina.

autor: Mijat Lakićević izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side