11.02.2018 Beograd

I UNS traži smenjivanje državnog sekretara Gajovića

I UNS traži smenjivanje državnog sekretara Gajovića
Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je danas ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića i predsednicu Vlade Anu Brnabić da smene državnog sekretara za informisanje Aleksandra Gajovića zbog izjave da novinari izmišljaju napade.

"Gajović je u nizu javnih nastupa dokazao da je potpuno nekompetentan u oblasti slobode govora, kao i da je nedostojan državne funkcije koju obavlja", saopštio je UNS.

UNS je posetio na intervju Gajovića za Radio Slobodna Evropa u kojem je rekao da Ministarstvo kulture i informisanja Srbije nema ingerencije da osuđuje napade na novinare.

Na pitanje o pretnjama koje je prijavio novinar N1 Nikola Radišić, Gajović je tada rekao da njega, "ukoliko je bilo napada", najviše interesuje ono što bi "pravog novinara i prave redakcije" zanimalo, a to je verzija policije i napadača.

UNS je ocenio da je Gajović doveo u sumnju i druge napade na novinare pitanjem - "da li je prijava napada na novinara kada se dva novinara potuku u kafani, što se inače vrlo često događa" i podsetili da je komentarišući pretnje smrću predsedniku NDNV-a Nedimu Sejdinoviću izneo tvrdnju da se radi o čoveku koji "nema dobre namere".

"UNS ukazuje da nije zadatak države i javnih funkcionera da procenjuju ko ima dobre i loše namere već da svim novinarima i medijima osiguraju bezbedno okruženje", navelo je to medijsko udruženje.

Podsetili su da se iz Radne grupe za izradu Medijske strategije povukla, povukla predstavnica UNS-a LJiljana Smajlović kada je Gajović imenovan na mesto državnog sekretara, zbog njegovih izjava da "žene ne treba birati za predsednice i da muškarac mora da vodi kuću jer se žene nisu dokazale na važnim državnim poslovima".

Smenjivanje Gajovića zbog stavova iznetih u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, ranije danas zatražila je Grupa za slobodu medija, dok je Kolacija novinarskih i medijskih udruženja njegove tvrdnje ocenila kao "besramne i opasne".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side