06.07.2017 Čačak

I treći dan u čačanskoj Skupštini incidenti i prekidi sednice

I treći dan u čačanskoj Skupštini incidenti i prekidi sednice Foto: prtscr ytb
Sednicu Skupštine Čačka i treći dan obeležavaju incidenti i česti prekidi.

Sednica je počela sa zakašnjenjem od 40 minuta, a prekidana je tri puta sa pauzama od 10 minuta, sat i pola sata, posle čega je zasedanje premešteno iz zgrade Skupštine u malu salu Doma kulture.

Međutim, sednica je i tamo prekinuta pa opet vraćena u salu Skupštine.

Na početku današnje sedice, sto predsedništva Skupštine zauzele su tri odbornice Dveri koje su rekle da su to uradile iz "najbolje namere" jer predsednik Skupštine Igor Trifunović nije u stanju da održi red na sednici i pozvale ostale odbornice da ih podrže.

Posle niza uvreda i guranja između odbornika opozicije i Trifunovića, sednica je prekinuta, a u nastavku su pored odbornica Dveri koje su i dalje sedele za stolom predsedništva, dve odbornice iz Nove Srbije zauzele skupštinsku govornicu.U nastavku sednice u maloj sali Doma kulture, nije bio dozvoljen ulazak za više od deset odbornika Dveri i Nove Srbije kojima je ranije izrečena mera udaljenja sa sednice.

Republički poslanik i odbornik Dveri Boško Obradović protestovao je zbog održavanja sednice u prostoru u kome nema "uslova", kao ni direktnih TV prenosa i zatražio da se obezbedi javnost u radu sednice.

Predsednik Skupštine je Obradoviću izrekao meru udaljenja sa sednice, a zbog verbalnih incidenata opet je proglašena pauza, a sednica nastavljena u sali Gradske skupštine.

Sednica još traje i u toku je rasprava o amandamanim opozicije na Poslovnik o radu Skupštine, ali većina predlagača nije u mogućnosti da ih obrazloži jer su udaljeni sa sednice.

Sednica Skupštine počela je u utorak i obeležili su je brojni incidenti, verbalni i fizički, lomljenje mikrofona, krađa kablova ozvučenja, blokade skupštinskih govornica i stola predsedništva Skupštine, višesatni prekidi i više od 30 mera oduzimanja reči odbornicima, kao i oko 15 isključenja sa sednice.

Na dnevnom redu sednice je predlog novog Poslovnika o radu Skupštine koji je opozicija ocenila kao "nedemokratski" i "restriktivan", dok predstavnici vlasti tvrde da će novi Poslovnik omogućiti efikasniji i bolji rad Skupštine.

Opozicione odborničke grupe Dveri i Nove Srbije zatražile su danas smenu predsednika Skupštine Igora Trifunovća.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side