14.11.2017 Novi Sad

I besmislene fotografije podležu autorskim pravima

I besmislene fotografije podležu autorskim pravima Foto: Freeimages
Zakonodavstvo o autorskim pravima u Srbiji ne kreće se u pravcu koje donosi moderno doba, čemu doprinose i odluke sudova, zaključeno je danas na skupu "Autorska prava u digitalnom dobu", koji je održan u Novom Sadu.

Advokat Miloš Stojković rekao je da se u Srbiji po pitanju autorskih prava i dalje primenjuje većina pravila sa kraja 19. veka i da ona nisu u duhu s vremenom, pogotovo od pojave interneta.

On je naveo da su najviše zaštite autorskih prava u sudovima u Srbiji do sada tražili fotografi, koji su u većini slučajeva i dobili te sporove.

Prema rečima advokatice Krune Savović danas i besmislena fotografija može da predstavlja nečiju originalnu tvorevinu, bez obzira na njenu umetničku ili drugu vrednost, zbog čega se autor fotografije može obratiti sudu za zaštitu imovinskog ili moralnog prava, ukoliko je negde javno publikovana.

"Čest problem je u praksi što mediji prave ugovore sa nekom novinskom agencijom oko preuzimanja fotografija a prenebregnu ime autora, čime se krši njegovo moralno pravo", rekla je Savovićeva i dodala da je moralno pravo neotuđivo pravo svakog pojedinca koji je autor nekog dela.

Prema rečima advokata, donedavno je postojala svest kod ljudi da je na internetu sve slobodno, što je dovelo i do promena u dostupnosti autorskih dela. Autorske fotografije počele su masovno da se preuzimaju iz drugih medija, što je dovelo do tužbi fotografa za zaštitu imovinskih i moralnih prava.

"Danas smo u situaciji da se tužbe masovno podnose i sada se već može govoriti i o zloupotrebi prava, jer dosuđena sredstva premašuju cenu za koju bi bilo ko prodao neko autorsko delo u Srbiji", rekao je Miloš Stojković.

Prema njegovim rečima, sudovi često i ne utvrđuju da li je medijima fotografiju dostavila neka zvanična institucija koja je angažovala fotografe koji su kasnije tužili medije zbog kršenja moralnih prava, jer fotografije nisu bile potpisane ili mediji nisu tražili dozvolu za objavljivanje.

Uz to, kako je rekao, sudovi tumače isključivo cenovnik koji im je dostavilo udruženje fotografa, a prema kojem sudovi za jednu fotografiju dosuđuju odštetu od oko 130.000 dinara, sa sudskim troškovima.

„Asocijacija medija sada sudovima pokušava da nametne svoj cenovnik fotografija i ostalih autorskih prava. Cenovnik Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) koji sudovi sada koriste je najpovoljniji po fotografe, jer se fotografije tarifiraju po njihovoj umetničkoj vrednosti“, rekao je Stojković.

Prema rečima Krune Savović, iako ista prava važe i za novinare, u sudskoj praksi gotovo i da ne postoji nijedna tužba zbog povrede moralnih prava novinara.

„Tako je bilo i sa fotografima sve dok nisu istakli pomenuti cenovnik i 2011. počeli masovno da tuže medije zbog povrede moralnih prava“, rekla je ona.

Fotograf Zvezdan Mančić rekao je „da pouzdano zna da su kompletne medijske arhive u Srbiji prodavane drugim medijima čime je došlo do razmene dobara na koja nisu polagali moralna prava“.

„Agencije i dalje krše moralna prava autora zbog loših navika iz prošlosti jer ne potpisuju njihove fotografije. Problem je što te fotografije skladište i drugi mediji i nakon toga ih ponovo koriste iako nemaju pravo na to“, rekao je Mančić i dodao da fotografi prodaju jednu fotografiju za jedno objavljivanje.

Prema njegovim rečima, profesionalci se dugo u Srbiji nisu bavili tom problematikom, a onda je grupa fotografa rekla da tako više ne može i počela masovno da tuži medije.

„U poslu emocija ne bi trebalo da bude, a naš posao je da stvari dovedemo u red. Neverovatno je kako i novinari nisu učinili isto. Ne vidim nikakav problem da mediji koji prenose nečije tekstove tom autoru i plate. U razvijenom svetu niko ne radi drugačije“, kazao je Mančić.

Predstavnici lokalnih medija skrenuli su Mančiću pažnju da tužbe u poslednje vreme uglavnom dobijaju od autora za objavljivanje arhivskih fotografija čiji autori su nepoznati, ili banalnih fotografija, poput specijaliteta ili hrane, a često se dešava da ih tuže anonimni autori koji su fotografije delili preko društvenih mreža.

Miloš Stojković i Kruna Savović su zaključili da je problem velik i da bi bolja komunikacija između medija i fotografa bila od velike koristi, jer im se stanovišta umnogome razlikuju kada je reč o zakonodavstvu koje reguliše oblast autorskih prava.

Skup je organizovao Centar za razvoj lokalnih medija iz Požarevca, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Miroslav Ivanović: Oliver je ubistvom politički uklonjen Miroslav Ivanović: Oliver je ubistvom politički uklonjen

  Brat ubijenog predsednika Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda " Olivera Ivanovića i sudija Apelacionog suda Kosova Miroslav Ivanović je ocenio da ne misli da je to ubistvo izvedeno "smišljeno, profesionalno i sa političkom pozadinom".

 • Saša Janković: Vojvodina mora imati svaku vrstu autonomije Saša Janković: Vojvodina mora imati svaku vrstu autonomije

  Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Saša Janković izjavio je večeras u Novom Sadu da Vojvodina mora imati autonomiju i na političkom, i na administrativnom, i na fiskalnom planu."Vojvodina mora da ima autonomiju i na političkom, i na administrativnom, i na fiskalnom i na svakom drugom planu. Što je jača Vojvodina, jača je Srbija. Što je jača Srbija, jača je Vojvodina", rekao je Janković na tribini "Autonomija odlučivanja" koju je Pokret centra organizovao u hotelu "Fontana" u Novom Sadu.

 • Novopazarski naprednjaci podržavaju Vučića po pitanju Kosova Novopazarski naprednjaci podržavaju Vučića po pitanju Kosova

  Gradski odbor Srpske napredne stranke (SNS) u Novom Pazaru pružio je danas punu podršku predsedniku Srbije i te partije Aleksandru Vučiću u, kako su saopštili, njegovim naporima za očuvanje mira i stabilnosti u južnoj srpskoj pokrajini i celoj zemlji.U saopštenju objavljenom na zvaničnoj Fejsbuk stranici novopazarskih naprednjaka se navodi da se Vučić "svim silama trudi da dođe do najprihvatljivijeg rešenja za srpski narod, naročito za Srbe na Kosovu i Metohiji".

 • Savez za Srbiju: Sloboda medija je preduslov slobodne Srbije Savez za Srbiju: Sloboda medija je preduslov slobodne Srbije

  Budući Osnivači Saveza za Srbiju su na tribini o programu od 30 tačaka održanoj u Kraljevu kao najveće tačke neslaganja sa aktuelnim vlastima naveli slobodu medija i odnos prema Kosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju pokreta Dveri.Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić je ocenio da vlast "pritiska narod politikom siromaštva i gušenjem slobode" i dodao da proširenje EU nije nešto na šta Srbija može da utiče.

 • Putnička vozila na prelazu Bogojevo između Srbije i Hrvatske čekaju sat i po Putnička vozila na prelazu Bogojevo između Srbije i Hrvatske čekaju sat i po

  Putnička vozila najduže čekaju na granici Srbije i Hrvatske.

 • Đurić uputio otvoreno pismo Teodosiju zbog njegovog komentara na izjavu predsednika Vučića Đurić uputio otvoreno pismo Teodosiju zbog njegovog komentara na izjavu predsednika Vučića

  Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić uputio je otvoreno pismo episkopu raško-prizrenskom i kosovsko-metohijskom Teodosiju u kojem je naveo da ne može da prećuti na njegovu netačnu tvrdnju da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rečju ili delom zastrašio ili zastrašivao Srbe na Kosovu.

 • Medijska udruženja: Zaustavite administrativno uznemiravanje medija Medijska udruženja: Zaustavite administrativno uznemiravanje medija

  Novinarska i medijska udruženja upitila su danas pismo međunarodnim organizacijama u kome skreću pažnju na selektivnu upotrebu pravnih mehanizama i zloupotrebu zakona od strane Poreske uprave, a s ciljem sprečavanja rada medija.

 • Optužnice za manipulacije statusom veterana OVK Optužnice za manipulacije statusom veterana OVK

  Specijalni kosovski tužilac Eljez Bljakaj, pre nego što je podneo ostavku, podigao je optužnicu protiv visokih funkcionera nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) zbog manipulacijama statusom veterana, koja do sada nije predata sudu, objavio je portal koha.net.

 • Tači pozdravio izjavu Angele Merkel o nepromenjivosti granica na Balkanu Tači pozdravio izjavu Angele Merkel o nepromenjivosti granica na Balkanu

  Kosovski predsednik Hašim Tači pozdravio je danas izjavu nemačke kancelarke Angele Merkel o tome da nema promena granica na Zapadnom Balkanu.

 • Uhapšen lekar u Užicu zbog primanja mita Uhapšen lekar u Užicu zbog primanja mita

  Policija u Užicu uhapsila je D.A. (53), lekara specijalistu Opšte bolnice u Užicu, osumnjičenog za primanje mita, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova.

 • Intervju Milena Minja Bogavac: Cenzura jača teatar, cenzora slabi Intervju Milena Minja Bogavac: Cenzura jača teatar, cenzora slabi

  Fraza “daske koje život znače” nepogrešivo je primenljiva na celokupan rad Milene Minje Bogavac, ali tu je i pisanje i aktivizam i mnogo toga još kreativnog. Ove godine je prvi put dobila Sterijinu nagradu za najbolji savremeni dramski tekst za “Jami distrikt”, predstava “Smrt fašizmu: O Ribarima i Slobodi” premijerno je izvedena 9. maja na Dan pobede, a pre samo mesec dana prihvatila je izazov da bude direktorka Šabačkog pozorišta. O svemu tome i još ponečemu s Minjom Bogavac razgovarala je Gordana Nonin

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side