Hrastovi iz tetrapaka u dvorištima škola i vrtića u Umci
01.12.2019 Beograd

Hrastovi iz tetrapaka u dvorištima škola i vrtića u Umci

Hrastovi iz tetrapaka u dvorištima škola i vrtića u Umci Foto: Walking by the Earth
Inicijativa "Walking by the Earth" organizovala je u subotu sadnju hrastova u dvorištima dve škole i vrtića u Umci što predstavlja uvod u projekat obnove šume Duboko, čija prva etapa počinje 14. decembra.

 

Sadnice 30 hrastova, koje su juče posađene, odgajane su godinu dana u sobi devojke po imenu Zvezdana Pelović, koja je skupljala žirove po šumama Srbije i Evrope i sadila ih u tetrapake. "Saksije" za ove sadnice sakupljala joj je petočlana porodica koja stoji iza naziva Walking by the Earth.

Ovu porodicu aktivista, koji se trude da žive ne ostavljajući ekološki otisak, čine Marija i Filip sa svoje tri ćerke. Rešeni da daju što veći doprinos pošumljavanju Srbije, oni su jučerašnjom akcijom napravili samo prvi korak

"Kad su hrastovi stasali za sadnju, osoba koja je trebalo da ih preuzme je odustala od toga i onda smo odlučili da ih posadimo tamo gde možemo, pošto na javnim površinama ne može da se sadi bez dozvole", kaže Marija iz inicijative "Walking by the Earth" i objašnjava da je za sadnju u dvorištu škole ili vrtića dovoljno samo odobrenje direktora, odnosno upravnika ustanove.

Foto: Walking by the Earth

Prema njenim rečima sada je idealno vreme za sadnju hrastova jer je stala vegetacija a zemlja je još uvek dovoljno topla da može da se sadi. Zato su "Srbijašume" za 14. decembar zakazale početak akcije pošumljavanja dela šume Duboko, koja se nalazi na najvećem klizištu u Jugoistočnoj Evropi. Građani su pozvani da se priključe.

"Jedini način da se to klizište sanira jeste da se na mestu gde inače raste autohtona vrsta hrasta obnovi šuma u Dubokom. Od "Srbijašume" smo dobili  informaciju da tada pošumljavamo jedan hektar šume, sa dve i po hiljade sadnica. Nakon toga ostaje još devet hektara da se pošumi, takođe sa hrastom", kaže naša sagovornica i dodaje da će o svim akcijama zainteresovane obaveštavati preko društvenih mreža.

Foto: Walking by the Earth

Inicijativa njene porodice je usmerena na stvaranje kohezije građana sa sistemom, a to podrazumeva uključivanje građana u redovne akcije pošumljvanja, jer je to jedini način na koji mogu da sade na javinim površinama. Marija naglašava da je njihov dalekosežniji cilj ubrzanje ostvarenja aktuelnog strateškog plana JP "Srbijašume" po kom bi 40 posto zemlje trebalo da bude pod šumama, dok je trenutna pokrivenost 29 odsto.

"Želimo da naša deca za narednih 10, 15, 20, 50 godina, i njihova deca, imaju više šume, više čistog vazduha, da shvate važnost šuma, šumskih ekosistema, biodiverziteta uopšte. Ali isto tako da se shvati da šuma, drvo, jeste obnovljiv izvor energije i da moramo da sadimo jer će nam drvo sve više i više u budućnosti trebati", poručuje Marija.

Foto: Walking by the Earth

U jučerašnjoj akciji sadnje hrastova u dvorištima OŠ "Dositej Obradović", ŠOSO "Sveti Sava" i vrtića "Čvrčak" u Umci učestvovalo je oko dvedeset entuzijasta među kojima su pored inicijatora bili predstavnici škola i vrtića, članovi roditeljskog saveta vrtića, Milja Vuković ispred gurpe "Za manje smeća i više sreće”, predstavnici istraživačke sekcije Šumarskog fakulteta sa prodekanom studentom Nikolom Popovićem, Jelena Stevanović iz udruženja "Permakultura Srbije", kao i Tea Nikolić ispred društvenog servisa "Šuma peva". 

 

 

autor: Milena Ilić Mirković izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side