Hoti: Uklonili smo prepreke za nastavak dijaloga, da to učini i srpska strana
06.06.2020 Priština

Hoti: Uklonili smo prepreke za nastavak dijaloga, da to učini i srpska strana

Hoti: Uklonili smo prepreke za nastavak dijaloga, da to učini i srpska strana Foto: Beta, AP / Visar Kryeziu
Vlada Kosova je na današnjoj sednici odlučila da ukine mere reciprociteta u odnosima sa Srbijom i ona stupa na snagu odmah.

Premijer Avdulah Hoti je ocenio značajnom odluku o ukidanju reciprociteta koju je uvela prethodna vlada Aljbina Kurtija.

Hoti je, na konferenciji za novinare, rekao da očekuju da će srpska strana ukloniti prepreke kako bi dijalog mogao da se nastavi.

"Doneli smo važnu odluku da uklonimo prepreke za nastavak dijaloga. Očekujemo da srpska strana ukloni sve prepreke, ali zadržavamo pravo suverene države da preduzme mere za očuvanje našeg suvereniteta u koordinaciji sa međunarodnim partnerima", rekao je on.

Naglasio je da su ove odluke donete u saradnji sa međunarodnim partnerima.

"Ove odluke dolaze kao rezultat koordinacije sa međunarodnim partnerima. Obaveza koju smo preuzeli predviđa uklanjanje barijera za dijalog. Juče sam sve to rekao i američkom ambasadoru. Sve prepreke za dijalog su uklonjene", kazao je kosovski premijer.

Rekao je da kosovske vlasti zadržavaju pravo da nakon određenog vremena, ako dijalog ne bude dao očekivane rezultate, ponovo odluče o recipročnim merama i dodao da odluka stupa na snagu odmah.

Protiv ove odluke su glasali predstavnici Alijanse za budućnost Kosova.

Vlada Kurtija je mere reciprociteta počela da preduzima od 1. aprila kada je ukinula taksu od sto odsto na proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ista Vlada je 29. maja pooštrila mere reciprociteta protiv Srbije, zahtevajući od Srbije da u trgovinskim odnosima koristi naziv "Republika Kosovo".

Prema toj odluci ni jedan kamion sa robom nije mogao ući na Kosovo ako u pratećim dokumentima nije stajalo da se ona uvozi u Republiku Kosovo.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side