Hoti: Vlada Kosova ima snažan segment podrške nevećinskim zajednicama
01.10.2020 | 15:49h ► 18:49h Beograd

Hoti: Vlada Kosova ima snažan segment podrške nevećinskim zajednicama

Hoti: Vlada Kosova ima snažan segment podrške nevećinskim zajednicama Foto: PrntScr / You Tube
Premijer Kosova Avdulah Hoti je danas tokom posete naselju Rečane, u opštini Prizren, rekao kako Vlada na čijem je čelu ima snažan segment podrške nevećinskim zajednicama.

Kako je saopšteno iz Vlade Kosova, Hoti je prvo posetio nižu srednju školu "Meto Bajraktari", u kojoj nastavu pohađaju učenici sa ovog područja.

"Po prvi put ćemo u Ministarstvu prosvete uspostaviti odeljenje koje će se baviti samo obrazovanjem na jeziku zajednica", rekao je Hoti i podvukao da je posebno važno snabdevati knjigama učenike iz ove zajednice, kako bi se poboljšali uslovi života svih građana i zajednica uopšte.

Obilazeći neke infrastrukturne projekte koje finansira Vlada Kosova, premijer Hoti je obećao da će Vlada biti uz građana ovog područja u poboljšanju njihovog života, posebno bošnjačke zajednice i zahvalio se toj zajednici na njenom doprinosu u izgradnji države na Kosovu.

Hoti je rekao da je Vlada izdvojila još dva miliona evra kao deo privrednog oporavka samo za nevećinske zajednice i to za pomoć preduzećima koja zapošljavaju radnike iz nevećinskih zajednica i za pomoć porodicama iz tih zajednica koje su u težim ekonomsko -socijalnim uslovima.

 

"Celokupan program Vlade Kosova ima snažan segment podrške nevećinskim zajednicama", rekao je Avdulah Hoti.

 

Hoti: Kosovo neće praviti kompromis, tema ZSO je zaključena 2013. godine

Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je danas u Prizrenu da Kosovo neće napraviti kompromis da bi postiglo konačni sporazum sa Srbijom i dodao da je stvaranje Zajednice opština sa srpskom većinom tema koja je zaključena 2013. godine.

"Zajednica je gotova tema - zaključena 2013. godine, ali dijalog neće zastati zbog Kosova. Mi smo nezavisna država, imamo jasne principe dogovorene sa našim međunarodnim prijateljima. Na osnovu ovih principa, spremni smo za dijalog. Kosovo je napravilo kompromise 2008. godine kada je proglasilo nezavisnost", rekao je Hoti.

Kosovski premijer nije siguran u na koji način će se nastaviti dijalog nakon insistiranja srpske strane da otvori temu ZSO, a dodao je da proces dijaloga neće biti zaustavljen zbog krivice Kosova.

Hoti nije odbacio mogućnost da njegova stranka DSK napravi kompromis i glasa za predsedničkog kandidata iz Demokratske partije Kosova.

"Kada dođemo do te tačke u februaru, sve političke stranke treba da sednu i razgovaraju, bez izuzetka. Treba da obezbedimo 80 glasova u Skupštini, da postignemo konsenzus oko imena koje će nas predstavljati", kazao je Hoti.

Rekao je i da Vlada funkcioniše normalno, parlamentarna većina je stabilna. "Sprovodimo program vlade sa partnerima, o tome imamo sporazum", dodao je on.

Najavio je da će na sledećoj sednici Skupštine Kosova biti donet Zakon o ekonomskom oporavku, uprkos tome što pet puta parlamentarna većina nije uspela u tome.

autor: IG/ AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side