Hospitalizovani zvaničnici CIK-a nisu zarazno bolesni
15.10.2019 Priština

Hospitalizovani zvaničnici CIK-a nisu zarazno bolesni

Hospitalizovani zvaničnici CIK-a nisu zarazno bolesni Foto: Beta / AP / Visar Kryeziu
Medicinske analize u slučaju 11 hospitalizovanih zvaničnika Centralne izborne komisije Kosova zbog alergije nakon kontakta sa kovertama koje su dopremljene iz centralne Srbije pokazale su da se ne radi o zaraznoj bolesti, dok će koverte biti analizirane izvan Kosova, saopšteno je danas iz Državnog tužilaštva i KBCK.

Glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Prištini Kujtim Muniši je danas izjavio da je odlučeno da se analiza koverata sa glasačkim listićima iz Srbije uradi van Kosova.

Po njemu je još uvek rano govoriti o uzrocima koji su doveli do alergije, ali je, kako je rekao, tužilaštvo preduzelo sve potrebne istražne radnje.

"Analize treba da se urade van zemlje zato što nemamo laboratoriju koja radi tako detaljne analize, kako se sada traži", naveo je Muniši i dodao da se trenutno radi na identifikaciji ustanove gde će se analize obaviti.

Istovremeno, na zajedničkoj konferenciji za novinare vršilaca dužnosti direktora Infektivne klinike Kosova Lindite Beriša, direktora Kliničko bolničkog centra Basri Sejdija i direktora Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova Nasera Ramadanija rečeno je da rezultati analiza 11 osoba koje su smeštene na Infektivnoj klinici u Prištini pokazali su da nema zaraznog sindroma, a ostale analize koje se tiču izvora trovanja pitanje su forenzike.

"Na osnovu rezultata iz uzetih briseva, isključuje se mogućnost da se radi o nekoj zaraznoj bolesti. Sve laboratorijske analize iz biohemijskog instituta su u normalnim vrednostima, dok i brisevi isključuju mogućnost nekog zaraznog sindroma", kazala je Beriša.

Ona je dodala da je ta klinika radila na analizi zaraznih uzročnika, dok se na "ostale rezultate čeka".

Direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova Naser Ramadani kazao je da kada su u nedelju tretirani pacijenti, odmah su poslati i uzorci na laboratorijsku analizu.

"Ostale analize van medicinskog domena, faktički infektivne klinike, a koje se tiču izvora trovanja su u nadležnosti ostalih relevantnih institucija, odnosno forenzike", kazao je Ramadani.

Inače, svi pacijenti se osećaju dobro, i očekuje se da nakon 24 sata izađu iz bolnice.

Predsednik Kosova Hašim Tači je prethodno na sastanku sa predsednicom Centralne Izborne komisije (CIK) Valjdete Daka, Državnim tužiocem Kosova Aleksandram Ljumezijem i direktorom Kosovske obaveštajne agencije Špendom Mađunijem, saopštio da će ispitivanja u slučaju trovanja verifikatora glasova obaviti kosovski i međunarodni stručnjaci.

U međuvremenu, 15.500 glasova iz dijaspore, koji su zajedno sa glasovima iz centralne Srbije bili u prostorijama Ministarstva infrastrukture, prebačeno je u Centar za prebrojavanje, dok će glasovi iz Srbije ostati u zgradi Ministarstva.

Kako je rečeno, radi se o 3.700 koverti iz centralne Srbije.

Zbog nastale alergije, o kojoj se i dalje ne zna koje je vrste, proces verifikacije glasova iz Srbije u nedelju je prekinut.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side