Hiseni: Postoji nepokolebljiva posvećenost SAD podršci dijalogu
04.08.2020 Priština

Hiseni: Postoji nepokolebljiva posvećenost SAD podršci dijalogu

Hiseni: Postoji nepokolebljiva posvećenost SAD podršci dijalogu Foto: Beta/Armenija Zajmi Besevic
Koordinator Kosova u dijalogu Beograda i Prištine Skender Hiseni ocenio je da postoji nepokolebljiva posvećenost i podrška SAD dijalogu započetom u Briselu i sveobuhvatnom, pravednom i trajnom sporazumu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

On je za Glas Amerike, program na albanskom jeziku posle susreta sa Metjuom Palmerom i zvaničnicima Saveta za nacionalnu bezbednost rekao da se na sastancima koje je imao u Vašingtonu uverio da Vašington u potpunosti podržava dijalog.

"Videćemo konkretne korake za uključivanje Sjedinjenih Država u dijalog, uporedo sa Evropskom unijom. Blisko sarađujemo sa Sjedinjenim Državama kako bismo ubrzali proces normalizacije do potpunog međusobnog priznavanja, kao dve nezavisne i suverene države", kazao je on.

Iako je Srbija insistirala da neće priznati Kosovo, Hiseni je kazao da se ponekad u politici pričaju stvari koje ne moraju nužno odgovarati stvarnosti, a međusobno priznavanje je, po njegovim rečima "neizbežan rezultat".

On je dodao da bi "u protivnom svaki pokušaj trebalo proglasiti neuspešnim", kao i da ne može biti sporazuma o određenim pitanjima bez sveobuhvatnog, obavezujućeg i međunarodno garantovanog sporazuma.

Na pitanje šta je Kosovo spremno da ponudi, on je rekao da ima prostora za rešenja bez oštećenja suštine, ali da u okolnostima međusobnog priznavanja, iz potpuno ravnopravnog položaja, Kosovo i Srbija mogu da reše sve probleme.

Prema njemu u odnosima Kosova i Srbije nema "tehničkih pitanja" do zaključenja obostranog priznavanja.

"Sve nosi akutnu političku dimenziju i ta akutna politička dimenzija mora se rešavati i rešiti isključivo sveobuhvatnim sporazumom, što znači uzajamno priznavanje između ovih zemalja", rekao je Hiseni.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side