Hiseni od sutra u Vašingtonu radi usaglašavanja sa SAD oko dijaloga
31.07.2020 Beograd

Hiseni od sutra u Vašingtonu radi usaglašavanja sa SAD oko dijaloga

Hiseni od sutra u Vašingtonu radi usaglašavanja sa SAD oko dijaloga Foto: prtscr
Koordinator Kosova za dijalog sa Srbijom Skender Hiseni izjavio je da će sutra otputovati za Vašington gde će se sastati s visokim američkim zvaničnicima radi usaglašavanja oko procesa dijaloga Beograda i Prištine.

Hiseni je za Radio Slobodna Evropa rekao da su SAD u potpunosti uključene u taj proces i da će aktivna uloga Vašingtona biti sve evidentnija.

"Sutra putujem za Vašington gde ću u naredna dva-tri dana održati sastanke sa zvaničnicima Stejt departmenta visokog nivoa, ali i Bele kuće, u cilju koordinacije i usaglašavanja, kako bi razmenili naše procene o procesu i koordinisali dalje delovanje oko dijaloga", kazao je Hiseni.

On je dodao da je američka uključenost u proces dijaloga "snažna, aktivna i nezamenljiva".

U Briselu je juče održana druga runda razgovora na nivou stručnjaka, uz učešće Hisenija i direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marka Đurića.

Đurić je rekao da je na dva dosadašnja sastanka na nivou stručnjaka bilo reči o nestalima, raseljenima i ekonomskoj saradnji.

Hiseni je za RSE kazao da se u Briselu vode "teški razgovori o elementima konačnog sporazuma" koji treba da rezultiraju "recipročnim priznanjem".

"Ova poglavlja i ovi elementi će jednostavno biti paragrafi ili članovi jednog sveobuhvatnog sporazuma, a skroz na kraju, i što se Kosova tiče to će biti neizbežno, biće odredba o recipročnom priznanju Kosova i Srbije, kao nezavisne i suverene države", naveo je Hiseni.

On je dodao da će sveobuhvatni sporazum "na kraju biti stavljen na sto za potpise", i da će potom biti pred poslanicima Kosova radi ratifikacije.

Hiseni je naveo da se radi "konstruktivnosti samog procesa traži stepen diplomatske diskrecije do postizanja konačnog teksta sveobuhvatnog sporazuma".

Dodao je da Kosovo više neće prihvatiti da radi na postizanju posebnih sporazuma o određenom pitanju, bez sporazuma o recipročnom priznanju.

"Sporazum o recipročnom priznanju stvoriće osnovne preduslove za uspešne dogovore o odgovarajućim pitanjima", rekao je Hiseni.

On je kazao da je dobra vest to što je "primećena jedna drugačija posvećenost" i EU i SAD da se taj proces konačno reši.

Dijalog Srbije i Kosova obnovljen je posle 20 meseci susretima predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija, prvo putem video veze 12. jula, a potom i njihovim sastankom u Briselu četiri dana kasnije.

Stručnjaci bi trebalo redovno da se sastaju kako bi raspravljali o temama koje su otvorili lideri. Naredni susret na najvišem političkom nivou najavljen je za početak septembra.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side