14.02.2018 Beograd

Hiber: Odbor za etiku nenadležan za doktorat Malog, dok FON ne donese odluku

Hiber: Odbor za etiku nenadležan za doktorat Malog, dok FON ne donese odluku Foto: printscr
Predsednik Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu (UB) Dragor Hiber izjavio je da taj Odbor nije nadležan da reaguje u slučaju osporenog doktorata gradonačelnika Beograda Siniše Malog dok ne bude doneta prvostepena odluka na Fakultetu organizacionih nauka (FON).

On je za izdanje dnevnog lista "Danas" od četvrtka rekao da je Odbor drugostepeni organ i da odlučuje o žalbama protiv odluka komisije za profesionalnu etiku članica UB (fakulteta) ili kao prvostepeni organ "ako je prijava podneta protiv lica koje je poslovodni organ (dekan, rektor...)".

"Dakle dok ne bude doneta prvostepena odluka i protiv nje ne bude izjavljena žalba u ovom i svakom drugom slučaju nema nadležnosti ovog odbora. Odbor ne može sam pokrenuti nijedan postupak", rekao je Hiber.

Grupa profesora i istraživača pozvala je u februaru Etičku komisiju UB da pokrene postupak protiv mentora osporene disertacije gradonačelnika Beograda Siniše Malog i članova Komisije pred kojom je Mali na FON branio rad. Ta grupa zahteva da Etička komisija pokrene postupke protiv profesora FON Ondreja Jaška i Slađane Barjaktarević-Rakočević, kao i profesora Ekonomskog fakulteta Dragana Đuričina.

Mali je 2013. godine na FON odbranio doktorsku tezu pod nazivom "Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije - teorijske koncepcije i iskustva Srbije". Na sajtu Peščanika 9. jula 2014. objavljen je tekst profesora Raše Karapandže u kojem se navodi da je plagirano 33 odsto ili više teksta tog doktorskog rada.

U zahtevu se traži i da se kandidatu Siniši Malom ne dodeli titula doktora nauka i da se ne izvrši njegova promocija u Rektoratu UB.

Zahtev na sajtu potpisali su akedemici Dušan Teodorović, Bogdan Šolaja, Đorđe Šijački, profesor i autor teksta na sajtu Peščanik u kojem se prvi put osporava doktorat Siniše Malog, Raša Karapandža, bivša ministarka za telekomunikacije i profesorka na Elektrotehničkom fakultetu Aleksandra Smiljanić, profesorka Ekonomskog fakulteta Danica Popović, nekadašnji pomoćnik ministra prosvete Milovan Šuvakov i drugi.

U izveštaju na sajtu Peščanika navodi se da je više od trećine rečenica u doktoratu Malog prepisano "od reči do reči" iz necitiranih izvora, a da se na više od 30 stranica nalazi tekst koji je potpuno ili natpolovično prepisan iz tuđih naučnih radova, doktorskih disertacija ili internet prezentacija istraživačkih izveštaja.

Na sajtu se navodi i da "plagijat Siniše Malog" nije jedini takav slučaj i da je originalnost više doktorata dovedena u pitanje, a da grupa veruje da je problem još rasprostranjeniji.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side