10.05.2019 Hag / Beograd

Haški sud produžio nadzor Karadžićevih telefonskih razgovora do 1. juna

Haški sud produžio nadzor Karadžićevih telefonskih razgovora do 1. juna Foto: pixabay
Sekretar međunarodnog suda u Hagu naložio je danas da nadziranje telefonskih razgovora bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića, osuđenog na doživotni zatvor, bude produženo do 1. juna.

Upravi pritvora u Sheveningenu naloženo je i da presluša sve razgovore koje je Karadžić vodio od 26. aprila i da o sadržaju sačini beleške.

Nalogom za prisluškivanje nisu obuhvaćeni Karadžićevi razgovori s advokatima. Nadzor Karadžićeve telefonske komunikacije uveden je zbog toga što se, bez odobrenja, telefonom iz pritvora uključio u jednu javnu tribinu u Crnoj Gori.

Prvom odlukom sekretara haškog suda, u utorak, 7. maja, bilo predviđeno da nadziranje Karadžićevih razgovora traje sedam dana.

Karadžić se 3. maja telefonom uključio u tribinu održanu u Srpskoj kući u Podgorici, na kojoj je učestvovao i njegov nekadašnji bliski saradnik Momčilo Krajišnik, koji je ranije izdržao dve trećine kazne od 17 godina zatvora na koju ga je Haški tribunal osudio zbog progona nesrba u BiH.

Haški sud je, krajem marta, pravosnažno osudio Karadžića (73) na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici progona Hrvata i Muslimana širom BiH; terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanja pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Po pravilima suda, pritvorenici u Sheveningenu imaju pravo na privilegovanu, nenadziranu, komunikaciju sa advokatima, ali im nije dozvoljeno da se bez odobrenja uključuju u javne događaje.

U pritvoru u Shevenigenu, Karadžić je od 30. jula 2008, i trenutno čeka da bude prebačen u jednu od evropskih zemalja na izdržavanje kazne.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side