Haradinaj: Vojska Kosova će imati tri puka, od toga jedan na severu
08.11.2018 Beograd

Haradinaj: Vojska Kosova će imati tri puka, od toga jedan na severu

Haradinaj: Vojska Kosova će imati tri puka, od toga jedan na severu Foto: Beta / Armenija Zajmi Bešević
Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da će se tokom novembra usvojiti zakoni koji omogućavaju transformaciju Bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova i da će ta vojska imati tri puka, od kojih jedan na severu zemlje.

"Naša vojska će imati tri puka, odnosno postojaće tri kopnena puka, odnosno pešadija. Jedan će biti smešten u Gnjilanu, jedan na jugu i jedan razmešten prema severu. Sever je treći po redu. Naša armija će imati i komandni vod. Neki će biti aktivni, a neki rezerva", kazao je Haradinaj.

On je za televiziju Kljan Kosova kazao da kosovskoj vojsci ništa neće nedostajati.

Prema strategiji transformacije BSK u Oružane snage Kosova predviđeno je da se puna operacionalizacija vojske ostvari u roku od deset godina i da ima 5.000 aktivnih pripadnika i 3.000 rezervnih.

Transformaciji BSK se protivi Srpska lista i zvanični Beograd.

 

Nemam informacija o čemu će u Brisleu razgovarati Tači i Vučić

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da nema informacija o čemu će predsednici Kosova i Srbije, Hašim Tači i Aleksandar Vučić, razgovarati danas u Briselu.

"Sastanak predsednika Tačija i Vučića je deo programa gospođe (Federike) Mogerini. Ne znamo čemu će se tačno razgovarati", kazao je Haradinaj.

On je ocenio je da je Kosovo bilo korektno u procesu dijaloga sa Srbijom o normalizaciji odnosa i da ne bi bilo korektno da se ne liberalizuju vize za kosovske građane.

"To što mi stvara utisak da ako dijalogu daju takav značaj ; EU i drugi, gde je Kosovo bilo kooperativno, bilo bi vrlo loše ako se jednoj strani u dijalogu, u ovom slučaju Kosovu i predsedniku Tačiju kaže dođi na sastanak, dok tvoji građani neće dobiti liberalizaciju", kazao je Haradinaj.

Evropska unija je najavila da očekuju da se na sastanku Tačija i Vučića potvrdi spremnost obe strane za intenziviranje posla na postizanju konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa dve zemlje.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side