11.04.2019 | 09:38h ► 18:28h Priština

Haradinaj poručio Vučiću: Nema pomirenja bez priznanja istine o prošlosti

Haradinaj poručio Vučiću: Nema pomirenja bez priznanja istine o prošlosti Foto: Beta/Armenija Zajmi Besevic
Premijer Kosova Ramuš Haradinaj poručio je danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću kako ne može biti pomirenja bez priznanja istine o izvršenim zločinima na Kosovu.

"Poricanje masakra u Račku od srpskog predsednika Vučića otkriva opasnu realnost srpskog nacionalizma. Ne može biti pomirenja bez priznanja istine o prošlosti", napisao je Haradinaj na Tviteru.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pre nekoliko dana izjavio da je masakra u Račku nije bilo i da je to fabrikovao Vilijam Voker, tadašnji šef Verifikacione misije OEBS-a.

Zbog slične izjave o Račku premijer Haradinaj je pre dva dana smenio ministra lokalne samouprave u Vladi Kosova Ivana Todosijevića.
 

Haradinaj: Taksa neće biti ukinuta bez sporazuma o obustranom priznanju

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da neće biti ukidanja niti suspenzije takse bez postizanja pravno obavezujućeg sporazuma sa Srbijom o obostranom priznanju i istakao da sada niko to ne traži.

Po njemu, uvođenje takse je doprinelo da se zaustavi ideja o korekciji granica.

"Da bismo to izbegli mi smo zatražili ugovor o međusobnom priznanju Kosova i Srbije koji će dobiti pregovaračka ekipa Kosova. Ako mislimo da je to što tražimo i ako imamo garancije da će se to postići onda mi ne bismo blokirali proces", rekao je Haradinaj kasno sinoć za KTV.

Ocenio je da taksa nije smetnja zbog koje se Vučić ne vraća u dijalog, već "nedostatak njegove političke volje".

"Kada ga pozovu i kažu gospodine treba da sedneš, on odmah seda za sto", kazao je Haradinaj.

Govoreći o verbalnim napadima na njega, Haradinaj kaže da je postao objekat napada pošto se nije pokoravao temama o podeli Kosova, "za koje se mislilo da su gotova stvar, ne samo na Kosovu, već i u regionu, kao i zbog takse i vojske (transformacije BSK u OSK)".

"Smeta im čovek koji se ne pokorava ovim temama", kazao je Haradinaj

Svi oni koji su zahtevali i zahtevaju ukidanje takse u suštini rade na slabljenju Kosova, kaže kosovski premijer i dodaje da je Kosovo bilo prinuđeno da donese odluku o taksi.

"Svi znaju da taksa neće biti povučena. Niko sada ne traži njeno ukidanje. Videli su (moju odlučnost) i ostavili su taj posao", kazao je Haradinaj.

 

Haradinaj pozvao Tačija da usaglase stavove pred Berlin

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj najavio je da će prisustvovati sastanku koji je za 29. april zakazan u Berlinu i pozvao predsednika Hašima Tačija da se usaglase oko tog sastanka sa predstavnicima Beograda, jer će, u suprotnom, "pojasniti svoje stavove protiv podele Kosova".

"Moje je ustavno pravo da pojasnim svoje stavove", kazao je Haradinaj za KTV i ponovio da je protiv razgraničenja ili podele Kosova, jer smatra da se radi o pogrešnoj ideji.

Haradinaj je rekao da ideja o podeli nema podršku na Kosovu i da je to "jasno i njenom inicijatoru", predsedniku Kosova Hašimu Tačiju.

Govoreći o poseti Sjedinjenim Američkim Državama, iz koje se juče vratio, Haradinaj je rekao da je, iako nije bila zvanična niti protokolarna poseta, on imao susrete i sa zvaničnicima iz Vašingtona.

"Otišao sam da posetim moje Albance. Nije to bila bilateralna poseta. Došli su da me posete neki prijatelji iz Vašingtona. Bila je to radna poseta i mi smo radili", kazao je Haradinaj.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side