Haradinaj: Srbija da prizna Kosovo u sadašnjim granicama
29.04.2019 Priština

Haradinaj: Srbija da prizna Kosovo u sadašnjim granicama

Haradinaj: Srbija da prizna Kosovo u sadašnjim granicama Foto: Beta / Armenija Zajmi Bešević
Premijer Kosova Ramuš Haradinaj zatražio je danas na Samitu u Berlinu da Srbija prizna Kosovo u sadašnjim granicama, ocenjujući da bez obostranog priznanja neće biti napretka.

"Jasno je da ne možemo ići napred dok ne prihvatimo istinu o prošlosti i sadašnju realnost. Istina o prošlosti je da je Kosovo doživelo okrutnosti i da je trebalo da počne od nule. Realnost današnjice je da je Kosovo nezavisna država, da postiže politički, ekonomski i socijalni progres. To je realnost koju treba priznati da bi se išlo napred. Srbija treba da prizna nezavisnost i suverenitet Kosova", naveo je Haradinaj u govoru koji je objavio na Fejsbuku.

On je ocenio da je priznanje Kosova "početna, a ne konačna tačka za progres" kao i da ono podrazumeva "stalno poštovanje postojećih granica".

"Bez obostranog priznanja i poštovanja ne može biti progresa. Tada na primer neće biti potrebe za trgovinskim barijerama ni sa jedne strane. Ponovno sagledavanje granica omogućiće novi talas etničkih podela i možda i početak nasilja. Mi imamo potrebe za jedinstvom, ne za podelama. Imamo potrebe da otvorimo naše granice a ne da stvorimo nove", kazao je Haradinaj.

Kosovski premijer je dodao da se "lično i bezuslovno" obavezuje da će doprineti poboljšanju života Srba na Kosovu.

"Ja se na ovo obavezujem bez neke ponude iz Beograda. U suštini je to obaveza koju smo mi primenili nakon što smo implementirali sve preporuke posrednika Martija Ahtisarija u naš Ustav i naše zakone", kazao je Haradinaj.

On je izrazio zahvalnost Nemačkoj za podršku Kosovu i pozvao Berlin da nastavi da štiti "pravo Kosova na državnost i teritorijalni integritet".

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side