Haradinaj: Rehabilitacija pruge na Kosovu od velikog značaja
02.07.2019 Priština

Haradinaj: Rehabilitacija pruge na Kosovu od velikog značaja

Haradinaj: Rehabilitacija pruge na Kosovu od velikog značaja Foto: Beta / Armenija Zajmi Besević
Premijer Kosova Ramuš Haradinaj ocenio je danas povodom početka radova na rehabilitaciji železničke pruge Kosovo Polje - General Janković da je to "značajna investicija" i poručio da je od velikog interesa i izgradnja pruge u pravcu Albanije i Crne Gore.

"Bilo je neophodno započeti rehabilitaciju ove pruge do Elez Hana (General Jankovića), ali je veoma važno nastaviti istim intenzitetom da se zaključi železnička infrastruktura", rekao je Haradinaj.

Haradinaj je spomenuo i druge infrastrukturne aspekte, kao što je energija koja je "zastarela i u proizvodnji i u distribuciji" i ocenio da je neophodno "pažljivo krenuti ka konsolidaciji energetske infrastrukture".

Dodao je da "poteškoće postoje i u sektoru voda", a naročito u "tretmanu otpadnih voda".

Haradinaj je kazao da Kosovu "nedostaje i infrastruktura za prirodni gas" i da je Kosovo "među retkim tržištima, koje nema uopšte prirodnog gasa".

Govorio je i o izgradnji železničke infrastrukture sa Albanijom i Crnom Gorom.

"Od velikog je interesa za celu EU i njene građane da imaju liniju Kosovo-Drač i da u luci Drač postoji izlaz železnice na more. To je bitno ne samo za našu ekonomiju, već i za druge ekonomije koje su povezane sa našim pravcem", rekao je Haradinaj.

Planom rehabilitacije železničke infrastrukture predviđa se rehabilitacija i modernizacija deset koridora železničke pruge od General Jankovića do Leška, dužine 150 kilometara, koja je ujedno i glavna međunarodna veza Kosova sa regionom i Evropom.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side