Haradinaj: Raspuštanjem Skupštine Kosovo pokazalo političku zrelost
22.08.2019 Priština

Haradinaj: Raspuštanjem Skupštine Kosovo pokazalo političku zrelost

Haradinaj: Raspuštanjem Skupštine Kosovo pokazalo političku zrelost Foto: Beta/AP/Visar Kryeziu
Lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj je danas nakon odluke Skupštine Kosova o raspuštanju šestog saziva rekao da je tom odlukom Kosovo pokazalo političku zrelost i naglasio da je na građanima Kosova da odluče ko će voditi zemlju u naredne četiri godine.

"Cenim to kao znak političke zrelosti političkih subjekata i za odobravanje IPA sporazuma u Skupštini. Snažno verujem da će građani zemlje iskoristiti svoje pravo da odluče ko će upravljati u narednim fazama zemlje. Drago mi je što je sve ovo došlo sa tako velikom političkom zrelošću", rekao je Haradinaj posle sednice Skupštine Kosova.

Prema njemu sada sve političke snage imaju priliku da ponude koncept razvoja.

"Već smo sarađivali sa SDPK sa 100-odstotnim državnim konceptom, ali takođe smo otvoreni za Alijansu novo Kosovo i Socijaldemokratsku inicijativu. Danas smo pobednici kao Kosovo sa zrelošću koje smo pokazali i poslali signal o našoj demokratiji. Za građane je važno da se fokusiraju na koncepte koje imaju stranke", rekao je Haradinaj.

Šef poslaničke grupe DSK, Avdulah Hoti, zatražio je od predsednika Kosova Hašima Tačija da što pre odredi datum izbora.

"Očekujem da će predsednik vrlo brzo odrediti datum izbora", rekao je Hoti za KTV.

Lider Pokreta samoopređelenja Albin Kurti napisao je na Fejsbuku da sada nema vlade dužnika već dolazi vlada razvoja.

"Nakon pada vlade, Skupština je raspuštena. Čestitamo! Sada se okrećemo građanima, izvoru suvereniteta, slobodnim i demokratskim izborima, novom legitimitetu institucija, dobrom upravljanju građanima. Ova bivša vlada jedva je formirana tri meseca nakon izbora 11. juna 2017, sa minimalnom većinom od samo 61 poslanika. I to je jedva održavano kao vlada manjina, znatno iznad minimalne potrebne većine", napisao je Kurti.

Šef poslanika Socijaldemokratske inicijative Bilal Šerifi ocenio da su odlučili da ne ulaze u koaliciju sa glavnim strankama DSK, DPK ili Samoopredelenjem.

Šerifi je rekao da je Avdulah Hoti zaboravio da zahvali Ramušu Haradinaju koji je doveo zemlju do izbora, jer je rekao da opozicija to nikada nije mogla da učini.

"Hoti je kao predstavnik DSK u svom govoru zaboravio da se zahvali premijeru Ramušu Haradinaju, koji je svojom ostavkom omogućio izlazak na izbore, tako da za opozicione DSK i Samoopredelenje država ne bi izašla na izbore do poslednjeg dana Haradinajevog mandata", rekao je Šerifi.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side