09.09.2017 | 18:05h ► 21:01h Priština

Haradinaj izabran za premijera Kosova

Haradinaj izabran za premijera Kosova Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević
Skupština Kosova izabrala je danas sa 61 glasom za i jednim uzdržanim Ramuša Haradinaja za premijera Kosova čime je okončano formiranje institucija Kosova posle prevremenih parlamentarnih izbora održanih 11 juna.

 

Posle izbora poslanici Samoopredeljenja i koalicije okupljene oko Demokratskog saveza Kosova napustili su sednicu i nisu prisustvovali polaganju zakletve premijera i članova Vlade Kosova.

Vlada pored premijera ima i pet zamenika premijera i 21 ministarstvo.

Za prvog zamenika premijera je izabran Bedžet Pacoli, dok su zamenici predsednika vlade Enver Hodžaj (Demokratska partija Kosova), Fatmir Ljimaj (Incijativa za Kosovo), Dalibor Jevtić iz Srpske liste i Dardan Gaši iz liste Ibrahim Rugova.

Ispred DPK za ministre su izabrani Bedri Hamza za ministra finansija, Besim Bećaj za ministra za inovacije i preduzetništvo, Abeljard Tahiri za ministra pravde, Uran Ismailji za ministra zdravstva, Durat Hodža za resor evropskih integracija i Kujtim Gaši za ministra kulture.

Ispred Alijanse za budućnost Kosova za ministre su izabrani Palj Ljekaj za ministra infrastrukture i Rustem Beriša za ministra bezbednosnih snaga Kosova.

Ispred Incijative za Kosovo za ministre su izabrani Šučeri Bitići za obrazovanja, Bajram Hasani vodiće resor trgovine i industrije i Skender Rečica za ministra rada i socijalnog staranja.

Ispred Alijanse novo Kosovo za ministra inostranih poslova Kosova je izabran Bedžet Pacoli, unutrašnjih poslova Fljamur Sefaj, ekonomskog razvoja Valjdrim Lukaj, a Albena Rešiti za prostorno planiranje, dok je za dijasporu zadužen Dardan Gaši.

Ispred Srpske liste su za ministre su izabrani Ivan Teodosijević za resor administriranja lokalne samouprave, Dalibor Jevtić za ministra za zajednice i povratak i Nenad Rikalo za ministra poljoprivrede i šumarstva.

Ispred koalicije "Šest plus" Mahir Jagdjilar je predložen za ministra javne uprave, a Rasim Demiri za ministra ruralnog razvoja.

 

Haradinaj: Nije bilo uslovljavanja Srpske liste

Foto: Beta/AP/Visar Kryeziu

Novoizabrani predsednik kosovske Vlade Ramuš Haradinaj izjavio je večeras da Srpska lista nije imala nikakva uslovljavanja da bi njeni poslanici glasali da bude izabran za premijera Kosova.

"Ne znam pod kojim uslovima je glasala Srpska lista, ja nisam video nikakav uslov", rekao je Haradinaj u Skupštini Kosova u prvom obraćanju novinarima nakon što je izabran za premijera.

Haradinaj je posebno zahvalio novinarima i istakao da će uspešno pravazići probleme sa kojima se suočava Kosovo.

"Očekujem od vas da budete nemilosrdni prema svakom delu za koje smatrate da nije za dobrobit zemlje", kazao je Haradinaj novinarima.

Prema njegovim rečima nova vlada biće dobra i stići će do svakog građanina Kosova.

"Većina poslanika su mi kolege. Očekujem i od Samoopredeljenja, ali i od DSK i Alternative da budu ono što treba da budu u parlamentu", kazao je Haradinaj.


 

Sa kosovskim Srbima radiću na izgradnji poverenja

Mandatar za formiranje Vlade Kosova Ramuš Haradinaj ocenio je danas u ekspozeu da je Kosovo u teškoj situaciji, sa slabom ekonomijom i obrazovanjem i zdravstvom i visokom korupcijom na svim nivoima, ali i da dijalog sa Beogradom nema alternativu.Kosovskim Srbima Haradinaj je na srpskom poručio da će raditi na izgradnji međusobnog poverenja.

Haradinaj je na početku sednice na kojoj se raspravlja o izboru premijera i Vlade Kosova u kratkom ekspozeu kazao da su Kosovu potrebna nova radna mesta, strani investitori, bolje zdravstvo.

Dijalog sa Srbijom nema alternative, rekao je Haradinaj i dodao će raditi na jačanju prijateljstva sa svim prijateljima, i da će voditi dijalog sa svima.

Najavio je i da će se otvoriti i unutrašnji dijalog kako bi se razumelo koji su problemi sa kojima se suočavaju građani Kosova.

"Za našu državu jako je važna konsolidacija reda i zakona. Kosovo je pred starim i novim rizicima, kao što je globalni terorizam", poručio je Haradinaj i obećao da će Kosovo tokom mandata dok je on na čelu Vlade Kosova približiti NATO-u, UN i EU.

Haradinaj je dodao da se put Kosova ka EU mora ubrzati.

 

Sednica nastavljena nakon povratka srpskih poslanika

Skupština Kosova nastavila je rad večeras oko 19.30 nakon dolaska srpskih poslanika i dvočasovne pauze koju je proglasio predsednik parlamenta Kadri Veselji.

Veselji je proglasio oko 17.30 pauzu od 15 minuta kako je rekao, da bi se konsultovao sa predsednicima poslaničkih grupa u vezi sa zahtevima Samoopredelenja i koalicije oko DSK da ne bude rasprave, već da se odmah ide na glasanje za izbor premijera i Vlade Kosova.

Prema izjavama poslanika opozicije pauza je objavljena jer se čekao dolazak poslanika Srpske liste koji su bili u Beogradu na konsultacija sa zvaničnicima Vlade Srbije, kako bi se obezbedio kvorum za izbor Ramuša Haradinaja za premijera Kosova.

Skupštinsku salu prvo su napustili poslanici koalicije okupljene oko Demokratske partije Kosova i time onemogućili kvorum od najmanje 61 poslanika da bi Skupština mogla da nastavi rad.

Srpska lista dobila je tri ministarska mesta u Vladi Kosova od 22, i mesto potpredsednika Vlade Kosova.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
T6 bazeni, spa
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw