Haradinaj: Ukidanje taksi bilo bi tragično
20.11.2019 Priština

Haradinaj: Ukidanje taksi bilo bi tragično

Haradinaj: Ukidanje taksi bilo bi tragično Foto: Beta/Armenija Zajmi Besevic
Vršilac dužnosti premijera Kosova Ramuš Haradinaj ocenio je da je poziv da se pojavi pred Specijalnim sudom bio politički, da je predstavljao pritisak na njega zbog uvođenja taksi na robu iz Srbije te ponovio da bi ukidanje takse bilo "tragično".

"Zato što mi se već dva puta sudilo (pred Haškim tribunalom). A činjenica da sam pozvan je element koji sam o sebi govori. Druga činjenica je da sam pod direktnim pritiskom međunarodne zajednice zbog takse na Srbiju, a poziv meni je običan politički poziv i nema nikakve veze sa zakonom", rekao je Haradinaj za KTV.

On je rekao da je više puta pre toga mogao da podnese ostavku, ali poziv Specijalnog suda je to učinio neizbežnim.

Haradinaj je naveo i da nije prihvatio da se pred Specijalnim sudom pojavi premijer Kosova već samo Ramuš Haradinaj kao pojedinac i da je zbog toga podneo ostavku.

"Ostavku nisam dao zbog razlaza sa koalicionim partnerima", kazao je on.

Haradinaj smatra da bi bilo ko od lidera, uključujući i predsednika Kosova Hašima Tačija kada dobije poziv iz Specijalnog suda trebalo da podnese ostavku, jer bi u suprotnom "naneo štetu državi".

Ponovio je da bi ukidanje takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine bilo "tragično".

"Nadam se da buduća vlada neće ukinuti porez, jer će to time na Kosovo vratiti srpsku robu. To je uslov (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića, koji blokira i preti Kosovu. Bilo bi iznenađujuće da bi sledeća vlada ukinula porez. Sada im je lakše održati taksu jer međunarodna zajednica više ne zahteva njeno ukidanje", kazao je on.

Reciprocitet je, po njemu, dobar način delovanja, ali ne bi trebalo da rezultira oslobađanjem od takse. "Ne treba je uklanjati jer se Srbija nije promenila. I Kurti i Osmani ne bi smeli da pogreše. Ako to urade, mislim da je to tragičan čin. Taksa može ostati unutar reciprociteta. Ako se ona (taksa) pakuju na određeni način, a srpska roba se ne uvozi, to je to", rekao je Haradinaj.

Njegova stranka je prihvatila ocenu "suverena" (naroda) i on je odmah nakon brojanja glasova 6. oktobra kada je po broju glasova bila četvrta stranka izjavio da će ostati u opoziciji.

On je kazao da nije bilo poziva za razgovor da se priključio strankama koje su pobedile.

Govoreći o kašnjenju u potvrđivanju izbornih rezultata Haradinaj kaže da za to ne snosi krivicu ni Centralna izborna komisija, ni Izborni panel niti Vrhovni sud već da je problem u zakonodavstvu koje je tako uređeno da se svako može žaliti i kada ima i kada nema osnova za to, čime se proces odugovlači.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja