Haradinaj: Nema potrebe za vanrednim izborima
06.09.2014 Priština

Haradinaj: Nema potrebe za vanrednim izborima

Haradinaj: Nema potrebe za vanrednim izborima Foto: Beta
Kandidat za premijera vlade Kosova koalicije DSK-ABK-IK Ramuš Haradinaj rekao je nema potrebe za održavanej vanrednih izbora, jer ta koalicija ima dosta glasova za formiranje institucija i samo čeka da Tačijeva DPK ''potroši svoje mogućnosti''.

Haradinaj je za Glas Amerike rekao da Hašim Tači posle dva mandata treba da se jasno pozicionira i da otvori put političkim snagama koje imaju mogućnost da formiraju institucije. 

"DPK, kao partija koja je na izborima dobila najviše glasiva, ima pravo da predloži premijera, ali nema glasove. Znači situacija je veoma jednostavna. DPK će sigurno da koristi to pravo ali će se potvrditi da nema glasove'', istakao je Haradinaj.

''Tako, prema odluci Ustavnog suda i tački 126, Skupština neće uspeti da bira predsednika skupštine, a nakon toga otvara se put za tacku 127 odluke koja obavezuje poslanike da pronađu način da biraju predsednika skupštine. Tada koalicija DSK-ABK-IK dolazi do izražaja sa kandidaturom Isa Mustafe s obzirom na to da ima dovoljno glasova. To je rešenje", rekao je Haradinaj.

Prema njegovom mišljenju, Kosovo je u krizi jer DPK pozivajući se na izborni rezultat drži u blokadi pravo formiranja institucija trazeći pomoć od Ustavnog suda, ali nemajući glasove u skupstini. 

Pravo koje je Ustavni sud dao DPK-u, vredi samo ako imaš glasove, dodao je Haradinaj. 

Na pitanje da Kosovo očekuje dijalog sa Srbijom i funkcionalizaciju Specijalnog suda za ratne zločine Haradinaj je rekao da su to ''veoma osetljivi i ozbiljni procesi u kojima je Kosovo jedna od strana''.

On je dodao da će predstavnici Kosova ''kvalitetno'' prisustvovati svim procesima u regionu, pa i u formiranju Specijalnog suda , kao i da će preuzeti obaveze u svim oblastima.

Član kosovske akademije nauka i umetnosti i najbliži saradnik pokojnog predsednika Ibrahima Rugove akademik Nedzat Daci rekao je za RTV 21 da treba da se postigne sporazum između dva politička bloka.

Daci predlaže da DPK dobije funkciju predsednika Kosova, a da koalicioni Blok DSK-ABK-IK dobije skupstinu i vladu. 

Daci smatra da je vreme DPK prošlo i dodaje bi DPK izgubila na tim izborima, jer više ne može da koristi drzavne resurse kao što ih koristila. 

Daci je, kako su preneli mediji u Prištini, kazao i da bi, ukoliko bi se išlo na izbore, postojala samo opasnost da izgube sedam-osam miliona evra bez ikakve potrebe, jer bi rezultat biti isti.

Prema njegovim rečima, strani faktor ne treba da se upliće u rešavanje ovog pitanja. 

autor: MI izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side