22.10.2018 | 14:43h ► 18:23h Priština

Haradinaj: Ne znam zašto Unmik treba da ostane na Kosovu

Haradinaj: Ne znam zašto Unmik treba da ostane na Kosovu Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević
Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da ne zna zašto Unmik treba da ostane na Kosovu kada je i Euleks promenio mandat.


"Euleks je promenio mandat, ne znam zašto Unmik treba da ostane ovde (na Kosovu)", rekao je Haradinaj.

Govoreći pred studentima Američkog univerziteta u Prištini, Haradinaj je pozvao pripadnike srpske zajednice da ne napuštaju Bezbednosne snage Kosova (BSK).

"Sreo sam Srbe kao mlade kadete. Pozivam vas da ne prihvatate ove pritiske. Nemojte napuštati vaše zadatke, jer ima mnogo Srba koji žele biti deo BSK. Nismo objavili njihove podatke da ne postanu predmet pritisaka. Njihove podatke ćemo čuvati sa najvećom pažnjom", kazao je Haradinaj.

 

Haradinaj: Za ostvarivanje punih kapaciteta BSK potrebno deset godine

Ramuš Haradinaj izjavio je danas da je deset godina ;potrebno ;Bezbednosnim snagama Kosova (BSK) za "ostvarivanje punih kapaciteta" po novim zakonima.

Na predavanju studentima i profesorima Američkog univerziteta na Kosovu, Haradinaj je kazao da transformacija BSK putem tri zakona koji su izglasani u Skupštini Kosova prošle nedelje, predstavlja proces, a ne izolovanu odluku.

Haradinaj je kazao da neće samo Kosovo imati koristi od transformacije BSK, već će "i naš region imati koristi od tranzicije BSK, pošto će razvoj jedne male, multietničke i profesionalne vojske povećati regionalnu sigurnost i stabilnost".

"To onemogućava eventualni bezbednosni vakuum i doprinosi približavanju naše zemlje evro-atlanskim vrednostima. Takođe, omogućava prelazak naše Republike (Kosova) sa korisnika sigurnosti na onoga koji to nudi, uz predstavljanje svih (nacionalnih) zajednica Kosova, omogućavajući veće angažovanje i saradnju sa KFOR i NATO, ali i ekonomski jačajući našu privredu", kazao je Haradinaj.

On je kazao da će ta promena otvoriti i 2.500 novih radnih mesta.

"Ovaj transparentni proces priprema Kosovo na putu ka članstvu u NATO otvara put za doprinos miru i stabilnosti kroz operacije očuvanja mira", kazao je Haradinaj.

BSK ostaje partner KFOR, čiji će se mandat u potpunosti poštovati, naglasio je premijer.

Skupština Kosova je prošlog četvrtka usvojila tri zakona koji promenom misije ;transformišu Bezbednosne snage ;u Vojsku Kosova, bez promene naziva tih snaga.

 

Haradinaj smenio uhapšenog zamenika ministra

Ramuš Haradinaj je danas smenio ;zamenika ministra regionalnog razvoja Musu Cenu koji je iz njegove stranke, pošto mu je Osnovni sud u Prištini odredio pritvor od mesec dana.

"Odluka je doneta na osnovu sumnje da je izvršio krivična dela tokom obavljanja aktivnog mandata zamenika ministra. Pozivam organe reda i pravde da u svakoj situaciji izvršavaju svoje odgovornosti", napisao je Haradinaj na fejsbuku.

Premijer je izneo da je do razrešenja došlo kako bi se organima reda omogućilo da vode istragu i sude bez pristrasnosti.

Zamenik ministra je pritvoren u subotu zbog sumnje da je primio mito i zloupotrebio službeni položaj.

 

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side